Det handlar om "Fritidsbanken", ett låna-sport-prylar-koncept som drog i gång i Värmland för ett par år sedan och som sedan spridit sig runt om i landet. Nu har lånebiblioteket kommit till Norrköping och Klockaretorpet. Och när det var dags för insamling av prylarna i söndags, kunde Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, konstatera att det fanns ett och annat i sportväg att skänka i östgötarnas hem.

– Det var en jämn tillströmning hela dagen. Vi fick till exempel in 200 par skidor. Det hade vi aldrig kunnat drömma om!, säger hon.

Totalt fick man in 900 kilo skridskor, ridvästar- och hjälmar, hockeyklubbor, tennisrack, golfbagar, fotbollar och skidor under dagen. För att nämna lite i högen av utrustning som det nu är dags att sortera i. Den 7 oktober är det dags att slå upp portarna och tills dess har Tim Andersson Broberg och Peter Nilsson, som anställts på Fritidsbanken, en hel del jobb framför sig. Just nu handlar det om att måla väggar och få upp inredningen i det som en gång var ett café och en frisör i Klockaretorpets centrum.

Artikelbild

| Skidor. 200 (!) par skidor skänktes i söndags.

Fritidsbanken ligger precis intill Idrottstorget som just nu håller på att iordningställas, och mitt emot Idrottens hus. Där hyr olika föreningar in sig för möten, och Norrköpings idrottsförbund, som samlar mellan 80 och 100 föreningar i stan, är en aktörerna bakom Fritidsbanken. Där snappar man ibland upp efterfrågan på sportprylar att låna eller hyra.

– Man hör ibland att föräldrar säger att det är för dyrt med utrustning. Så det här är en kanonsatsning som bara kan gynna idrotten positivt. Det är egentligen konstigt att ingen tänkt på det tidigare: ett bibliotek utan böcker men med idrottsutrustning, det är genialt, säger Berryl Arvehell från förbundet.

Nu är det inte bara idrottande småbarnsfamiljer man vänder sig till, utan till alla som vill sporta.

– Alla får låna! Det kan vara en mormor och morfar som får barnbarnen på besök och som vill låna inlines, eller föreningar som ska ha prova-på-verksamhet, säger Kristin Lönnqvist.

Artikelbild

| Bygge pågår. Just nu byggs hyllor upp i det gamla cafét och frisören i Klockaretorpet, som nu blir ett lånebibliotek för sportprylar.

Christin Ekwall, som är platschef på Fritidsbanken i Klockaretorpet instämmer:

– Ska man åka till fjällen och inte vill köpa eller hyra skidor kan man komma hit och låna!

Artikelbild

| Golfa? Då kan du åka till Fritidsbanken och låna en bag med klubbor.

Den övergripande tanken är att göra sport tillgänglig för flera. Och att få upp spontanidrottandet.

– Det kom nyss skrämmande siffror om hur lite barn rör på sig. Vi tänker att det här är ett sätt att sänka trösklarna för spontanidrotten, säger Kristin Lönnqvist.

Artikelbild

| Fritidsbanken. Öppnar inom kort i Klockaretorpet.

Man får låna utrustningen i två veckor. Den går dock inte att boka.

– Men man kan alltid ringa och fråga om vi har, säger Tim Andersson Broberg.

Artikelbild

| Fritidsbanken. Ligger mitt emot Idrottens hus i Klockaretorpet.

Skulle utrustningen gå sönder blir man inte ersättningsskyldig.

– Då ser vi det som att man hade roligt! Men visst, händer det samma person gång efter gång, kan man tänka att vi ger en varning, säger Kristin Lönnqvist.