På Diamantens skola i Navestad pågår riggning strax efter lunch på tisdagen. Det är en grupp från den etiopiska cirkusen Debere Berhan som är på besök efter att dagen innan träffat Norrköpings ungdomscirkus. På plats finns också Eva Lundgren Stenbom, projektledare för Nycirkus Öst.

– Vi fick kontakt med den här gruppen på showcasemässan "Subcase" och då berättade de att de skulle till Sverige i mars. Då väcktes tanken att göra något pedagogiskt, ta hit dom till skolor och fritidsgårdar, berättar Eva Lundgren Stenbom som tillägger att gruppen ska vara här i en dryg vecka och framträda i bland annat Hagebyhus fritidsgård och Mångfaldshuset i Marielund.

Hon framhåller att det finns flera positiva aspekter med att dessa långväga gäster nu gästar Norrköping med sin traditionella cirkus och musik.

Artikelbild

| Vig. Detta ska man inte försöka sig på hemma.

– Ett problem inom cirkusen är den rådande vithetsnormen som finns även inom detta fält. Här är en grupp som många barn kan identifiera sig med, säger Eva Lundgren Stenbom som tillägger att det blev ett väldigt bra möte med ungdomscirkusen på måndagen.

– De fick jättebra kontakt och sprudlade idéer om utbyte och annat.

Med den tio personer starka truppen från Etiopien är Teklu Ashagir, executive and artistic director (producent). Han berättar att Debere Berhan startade 1998 med grundidén att man skulle vara en cirkus för alla – nu är man sammanlagt 180 personer.

– Vi har från början varit inkluderande och adresserar olika sociala frågor, bland annat har vi många funktionsnedsatta i gruppen. Till exempel är en av tjejerna som är med här döv, berättar Teklu Ashagir.

Artikelbild

| Artisten vecklade helt enkelt ihop sig i korgen och satte på locket.

– Just för att vi är inkluderande är det en populär förening med en verksamhet som går från gräsrot till professionell.

Så drar föreställningen igång, i Norrköping får publiken se en traditionell etiopisk cirkusföreställning med musik, dans och uppträdanden (man verkar också inom nycirkusfältet). Det tre man starka bandet dukar upp en rytm som får eleverna att gå igång med handklapp från början.

Artikelbild

| Svårkontrollerat. Sju hattar är inte det lättaste att hålla ordning på.

Efter några låtar kommer en otroligt vig tjej in och vecklar ihop sig på de mest häpnadsväckande sätt som får barnen att skrika av förtjusning (och kanske fasa?). Därefter blir det tempofylld dans, konster med en stor mängd hattar och akrobatik av olika sorter. Det hela slutar med en rasande ringdans där de allra flesta elever hänger på med stor entusiasm.

En mycket lyckad föreställning med andra ord.