Deras liv förändrades för alltid den där natten 26 november 2015. Det enda polisen sa när de kom med dödsbudet klockan fyra på morgonen var att Tommy hade avlidit, han hade bragts om livet. Mördats.

– Det kändes som en film, en skräckfilm, säger Ingela Jeleff.

På grund av säkerhetsskäl och den pågående mordutredningen fick ingen säga vilka skador Tommy dött av. Eller vad han hade råkat ut för.

Artikelbild

| Vill veta. Ingela Jeleff känner att hon inte kan få ro innan hon får veta exakt vad som hände med Tommy innan han dog.

Det var regnigt, kallt och riktigt ruggigt den där novembernatten.

– Vi hade ingen aning vad som hänt, hade han legat utomhus och lidit ensam innan han dog?

Redan dagen efter det som kom att kallas P-husmordet var det stora rubriker i media om att det kunde vara ett gängbråk eller en knarkaffär som gått fel. Det här tog hårt på familjen som just förlorat sitt barn, sin bror och sin sambo.

– Till om med min lärare sa att det bottnade i en knarkuppgörelse vilket inte stämmer, säger systern bestämt.

Artikelbild

Borta. Ingela Jeleff: "Jag har fortfarande inte fattat att jag aldrig mer kommer att få träffa min son".

Ingela påtalar att sonen, som hade en del domar i bagaget, inte var Guds bästa barn.

– Men i någon säkerhetssal i rätten har han aldrig varit.

Artikelbild

| Död. Tommy Jeleff från Söderköping blev 24 år.

Exakt varför han knivhöggs till döds kommer de kanske aldrig få veta.

– De som vet vågar inte berätta, av rädsla, säger Ingela som hoppas att någon som vet ska våga berätta för henne. Så att jag kan få ro.

Läs mer: Flicka döms efter att ha ljugit i rätten.

Åtta dagar tog det innan de fick se 24-årige Tommys kropp. Han hade tejp över halsen varför de trodde att han dött efter att ha blivit knivskuren i halsen. Inte förrän i maj, sex månader efter mardrömsbeskedet, fick familjen ta del av obduktionsprotokollet som visade att han dött av knivhugg i hjärtat.

När Folkbladet träffar Ingela och hennes dotter, en av Tommys systrar, är det exakt ett år sedan begravningen. Året har varit fyllt av ilska, kaos, ångest, elände, sorg och en rad andra tragedier som också har med mordet att göra. Mamma Ingela pratar mycket när hon väl börjar. Hon har tänkt så mycket på vad som hände den där kvällen. Det rinner ur henne ord. Och tårar.

– Jag var säker på att jag skulle fylla 46 nu i januari men det visar sig att jag blir 47. Det känns som hela det här året har brunnit upp.

Två dagar efter dödsbudet fick hon kraftiga bröstsmärtor. ”Ångestattacker”, sa läkaren. Men det visade sig att hon fått en hjärtinfarkt. 45 år gammal.

– Hade jag inte haft mina andra tre barn hade jag inte klarat det här, då hade jag inte orkat med all den här smärtan som det här har inneburit.

Tankarna har snurrat runt, runt, runt ända sedan polisen kom med dödsbudet. ”Tänk om jag bara hade… Om han hade stannat hemma den där kvällen… Om jag hade svarat i telefonen när han ringde två timmar innan mordet… Då hade han kanske levt idag”…

– Det är så mycket om och men så man håller på att bli tokig.

Två 29-åriga män åtalades misstänkta för mord och mordförsök. Även om de aldrig får tillbaka sin Tommy så skulle de åtminstone få upprättelse när mördarna fick sina straff och låstes in i fängelset. Trodde de.

Läs mer: Männen åtalas för mord och mordförsök.

Mamma Ingela och Tommys storasyster var med under hela rättegången, både i tingsrätten och hovrätten. Det var självklart för dem, de ville veta exakt vad som hade hänt innan Tommy blev mördad.

De hade inte kunnat föreställa sig att det skulle bli som det blev. Efter förhandlingen i tingsrättens säkerhetssal var familjen chockad, ledsen och bedrövad.

– Rena rama sandlådenivån. Det svenska rättssystemet är ett stort skämt, säger Ingela och fortsätter:

– Ingen försvarade Tommy som blivit berövad på sitt enda liv. Men mördarna och deras stjärnadvokater kunde sitta i rätten och dra lögn efter lögn. Och smutskasta honom.

De åtalade männen hävdade nödvärn respektive förnekade att han var med vid bråket. De dömdes båda till nio års fängelse för dråp och dråpförsök i Norrköpings tingsrätt.

– Visst var jag besviken på att ingen av dem straffades för mordet på min son.

Nu i efterhand, när de vet hur det gick i hovrätten, så tycker de att tingsrättens dom var rättvis även om de anser att nio års fängelse är alldeles för kort.

– I hovrätten ändrade de sina berättelser, det är så sjukt att det tillåts gå till så här. Det spelar ingen roll om det finns vittnen, skyll på någon annan eller säg att du är drogad eller sinnesförvirrad så går du fri, säger Ingela.

Hon tar ett exempel.

– Tommys vän såg att båda männen hade kniv och högg Tommy. Men i hovrätten hävdade Leif Silbersky att hans klient, som friades helt, lika gärna kunde ha haft en sked i handen.

– Hovrätten ansåg därefter att Tommys vän inte var trovärdig. Det är så konstigt, hur mycket bevis ska det krävas för att få någon fälld.

Innan mordrättegången drog igång hade Ingela respekt för, som hon utrycker det ”de kostymklädda kändisadvokaterna”.

– Idag ger jag inte mycket för dem.

I hovrätten fick hon till slut nog. Droppen var när Thomas Bodström lyfte fram ”hur synd det var om hans klient som blivit påhoppad av Tommy” innan han knivhöggs.

– Jag förstår inte hur han har mage att jämföra ytliga blåmärken med en som blivit mördad.

Enligt Ingela tog Bodströms klient bilder på skadorna han hade fått 26 november för att kunna hävda nödvärn om han skulle åka fast. Och 29-åringen uppsökte sjukvården först när han häktades för mord och mordförsök.

Advokat Leif Silberskys klient friades helt i Göta hovrätt. När den domen kom drog Thomas Bodströms klient tillbaka sin överklagan.

– Det är ju också konstigt hur de kan göra det när rätten har lagt ner så otroligt mycket jobb på fallet, säger Ingela.

Så här förklarade Thomas Bodström varför:

– Inte för att han erkänner utan för att han inte litade på att han skulle blivit korrekt dömd. Nu får han sitta av fem år, sista året kanske med fotboja.

Läs mer: Friades för mord i hovrätten.

Enligt Silbersky har hans klient, som fyllde 30 år efter frigivningen, ett fett skadestånd, ”förmodligen ett sexsiffrigt belopp”, att vänta eftersom han satt häktad i ett halvår misstänkt för mord och mordförsök.

– Helt vansinnigt. Vi får förmodligen inte något skadestånd alls, jag skiter förvisso i pengarna men själva grejen är så sjuk.

– En av mördarna får några år i fängelse och den andra går helt fri och får dessutom massa pengar av staten.

Familjen har helt tappat tron på rättssamhället.

– Förövarna skyddas medan brottsoffren, vi, får livstidsstraff. Det är så det fungerar i Sverige idag. Man känner sig så maktlös.

Ingela Jeleff framhåller dock att polisen och åklagaren gjorde ett bra jobb.

Mitt i all sorg och förtvivlan försöker Ingela och familjen Jeleff se det positiva.

– Jag är tacksam för att han inte led så länge. Och att han hade sin vän bredvid sig när han dog.

När de satt på bänken utanför P-huset Ankaret efter att ha blivit knivhuggna så gav Tommy sin telefon till kamraten.

– Ring polisen, sa han. Därefter tog han sig för bröstet och sa ”shit”, innan han föll ihop på marken, berättar Ingela.

Tommys 27-årige vän som också blev allvarligt skadad efter knivhuggen överlevde.

– Han hade en fruktansvärd tur. Det kunde lika gärna ha slutat med ett dubbelmord.