Det var alltså på söndagen som beskedet kom att Erhard "Dallas" Mathiesen på lördagen avlidit 69 år gammal under ett besök i England där han hade delar av sin familj. Det handlar om en man som under åtminstone fyra decennier arbetat inom fritidssektorn i Norrköping och åtskilliga ungdomar har mött honom på Ektorps fritidsgård där han var föreståndare under en lång rad år.

Britt-Marie Hallberg tog över som föreståndare på Ektorp när "Dallas" Mathiesen gick i pension på hösten 2015 och hade mycket med honom att göra även under den tid då hon jobbade på Borgsmo fritidsgård.

– Det är en dämpad stämning här idag, här finns personal som jobbat mycket med honom och de är oerhört ledsna, berättar Britt-Marie Hallberg som betonar vilket stort kontaktnät "Dallas" hade.

Artikelbild

| När "Dallas" Mathiesen gick i pension 2015 tittade han igenom affischer från åren som gått på Ektorps fritidsgård.

– Under den tid då vi hade mycket samarbete mellan socialtjänst, områdes- och kvarterspoliser, skola och fritidsgård var han mycket drivande och viktig för att få denna samverkan att bli effektiv.

Men det var kanske framförallt i mötet med barnen och ungdomarna som "Dallas" gjorde mest skillnad enligt Britt-Marie Hallberg.

– Han hade ett enormt stort hjärta för "fröna" som han kallade ungdomarna. Då menade han inte frön som i busfrön – han tänkte utifrån förvissningen att alla människor har stor växtkraft om de vattnas på rätt sätt, det var det som var hans styrka, att hitta sätt att vattna så ungdomar växte, betonar Britt-Marie Hallberg som tillägger att efter hans pension har han fortsatt att jobba med ensamkommande på olika sätt.

Han var alltså verksam under över fyra decennier och det är naturligtvis otaliga ungdomar som kommit i kontakt med "Dallas" under dessa år.

– Han har jobbat från 1970- till 2010-talet och på senare år har han haft barnbarnen till dem som var här på gården i början, det är ovanligt med den kontinuiteten och att någon hänger kvar på samma plats så länge. Han har varit viktig för så många, säger Britt-Marie Hallberg.

– Det är bara att titta på den facebooktråd som fritidsgården delat hur många människor i olika åldrar som reagerat när det här blivit känt (i skrivande stund har den delats 328 gånger och 500 kommenterat, förf. anm).

– Jag pratade med honom så sent som i onsdags om en klass som ska hålla en 30-årsjubileumsfest och som undrade om han hade möjlighet att komma. Nu hade han inte det men han blev väldigt, väldigt glad över frågan.

Britt-Marie Hallberg berättar om den minnesstund som kommer att hållas på måndagskvällen mellan 18 och 21 på Ektorps fritidsgård:

– Det kommer att bli ett kort program där pastor Åke Jansson ska säga några ord: han har känt "Dallas" väldigt länge. Men det viktigaste är att träffas och prata med varandra; vi hoppas på både nya och gamla kollegor men också gamla fritidsgårdsbesökare – alla som känner att de vill minnas "Dallas" tillsammans är välkomna.