På fredag kväll (9 mars) äger en vinterutflykt rum som går under benämningen "Ugglor och stjärnhimmel". Det handlar om ett evenemang arrangerat av Ekoturen (med stöd av Norrköpings kommun) för hela familjen med fokus på ugglor men tubkikare kommer också att finnas tillgänglig för att spana på stjärnhimlen om vädret är det rätta.

– Vi tycker det här är en jättekul grej. Man behöver inte fredagsmysa inne utan kan faktiskt ge sig ut i skogen och bryta mönstret lite. Sedan får barnen ju vara uppe lite längre också, skrattar Lina Hedmark, friluftsstrateg på Norrköpings kommun.

Det är en tur som tar hela kvällen: från avfärden med buss klockan 17 i Navestad via resecentrum till den planerade hemkomsten till samma plats halv ett på natten.

– Det är speciellt att vara i skogen när det är mörkt med mycket läten och så, man får använda andra sinnen än synen, säger Lina Hedmark som alltså är nöjd att kommunen är med på detta arrangemang.

– Kultur- och fritid är med och sponsrar det här så det är gratis för alla barn.

Bakom evenemanget står alltså Ekoturen med biologen och naturpedagogen (samt chauffören) Anette Aspegren-Güldorff som guide och ciceron. Det är inte första gången man anordnar ugglesafari men första året den utgår från Navestad/Hageby.

– Förra året hade vi tur när vi var ute, vi hörde fyra av fem ugglor den gången, berättar Anette Aspegren-Güldorff och räknar upp sparvuggla, berguv, kattuggla och dessutom pärluggla.

– Det var första gången jag hörde pärluggla, annars var det bara hornuggla vi inte hörde så det var en jättelyckad tur men det är ju olika varje gång.

Mars är alltså en bra månad om man vill höra ugglor, det beror helt enkelt på att de nu söker kontakt med det motsatta könet inför parningen. Under fredagens ugglesafari kommer man att besöka ett antal ugglelokaler runt Norrköping under turen som alltså håller på under ett antal timmar.

– Jag rekommenderar att man tar med matsäck och något varmt att dricka i termos, dessutom är det viktigt att ha varma kläder eftersom vi kommer att vara utomhus och stå stilla en del. Det blir snabbt kallt då, säger Anette Aspegren-Güldorff.

Mer information om "Ugglor och stjärnhimmel" finns på Ekoturens hemsida och där finns också busstider och hållplatser angivna. Är man intresserad kan man anmäla sig till Anette Aspegren-Güldorff.