Ebba, 99: "Allting bestäms över mitt huvud"

Ebba Björkman, 99, som bor på äldreboendet Timmermansgatan 62, som ska läggas ned, vill inte flytta.

"Resonera med de gamla först och hör vad de vill", säger Ebba Björkman, 99, som inte vill lämna Timmermansgatan 62 i Hageby.

"Resonera med de gamla först och hör vad de vill", säger Ebba Björkman, 99, som inte vill lämna Timmermansgatan 62 i Hageby.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-15 19:00

Ebba Björkman trivs på äldreboendet Timmermansgatan 62, där hon flyttade in för två år sedan efter att sedan 1960-talet bott i Hageby. 

Hon vill inte lämna området eller sin lilla lägenhet med sovrum, ett rum med köksbord, två balkonger, och en avdelningspersonal som hon kallar "guldklimpar".

Ebba Björkman är knivskarp i intellektet, gammal socialdemokrat, berest, samhällsengagerad och har arbetat med konsumentupplysning och studieverksamhet.

Hon säger att hon förstår mycket väl problemen när pengarna tryter, men tycker att det borde finnas något annat att spara på än att lägga ned Timmermansgatan 62.

Att det skulle bli förändringar, att alla boende måste flytta har hon hört sedan någon vecka tillbaka och hon har läst om beslutet i tidningen. Men hon vet inte när det är tänkt att flytten ska gå och hon vill inte till Kolonigatan som ligger som hon säger "på vischan", mitt ute i skogen.

Här på Timmermansgatan kan hon gå till Hageby centrum och handla och träffa folk.

– Tror de inte att vi som är äldre är beroende av lite stimulans utöver mat och att sitta och nicka åt varandra?

Hon gillar när det är liv och rörelse utanför fönstret.

– Här är det lite liv, det händer saker, man ser brandbilar och poliser och än det ena och än det andra. Det är lite roligt när man är så här isolerad, säger Ebba Björkman.

Den 4 januari fyller hon 100 år. Hon har planerat tårta och besök. Men samtidigt vet hon inte vart hon ska ta vägen framöver och när. Hon är också besviken på att politikerna före beslut inte pratat med dem som berörs.

– Allting bestäms över mitt huvud. Resonera med de gamla först och hör vad de vill, säger hon.

Vid besöket på Timmermannen står det klart att det är fler som är oroliga och att inte heller personalen har några svar att ge de boende.

Den andra etappen av Kolonigatan 18 ska vara klar den 1 februari. Någon gång i februari-mars, slutet av det första kvartalet, är tanken att man ska starta upp flytten dit, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

– Det kräver lite logistikplanering för att göra det här, så det sker inte över en natt, utan under en tidsperiod.

Om man inte vill flytta till Kolonigatan kan man önska ett annat boende, vilket man kan få i mån av plats, säger Johansson. Finns det inte det just då får man ställa sig i kö.

Det är olika hur man vill bo, i eller utanför stan, och det är en fördel att det finns olika alternativ, menar han.

Karta: Timmermansgatan 62
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!