Vi fick fatt på David, eller ”Mrdawwe” som är hans nätalias, dagarna innan han lämnade det tillfälliga hemmet i Bali för att åka till Indien och utöva yoga under en månad.

Den är nämligen hans passion sedan tre år tillbaka – och en vändning bort från en ensidig livsstil.

– Sakta men säkert började jag förlora vänner och tappa intresset för andra saker än poker. För cirka tre år sen insåg jag vad som hade hänt med mitt liv, när yogan gav mig kraften att ta hela tre månaders paus helt från pokern. Jag började se det vackra i träd, djur och människor runt omkring mig. Upptäckte att det faktiskt går att leva utan att vara helt penga- och karriärfixerad, berättar David Sonelin i en öppenhjärtig mejlintervju där han ger många svar.

Artikelbild

| Många timmar har det blivit framför datorn för David Sonelin. Som värst var det åtta-tio timmar per dag – 340 dagar om året.

Om sin största framgång:

– Det är min officiellt största vinst men eftersom jag var backad och inte ens 50 procent gick till mig själv så får det räknas som min näst största vinst.

Egentligen vill jag helst inte svara på frågor om hur stora mina största vinster är, då det ger en helt skev bild. Folk tror att man är stenrik men i själva verket har jag suttit och spelat tusentals turneringar och förlorat i de flesta så vinsten täcker upp bara en del av det.

Om dramat och taktiken under ­finalbordet?

Artikelbild

| Yogan ger kraft och mening i livet för pokerproffset David Sonelin.

– Jag vill vara så aggressiv och reta gallfeber på motståndarna så de begår misstag. Nuförtiden kan de flesta del­tagarna stjäla spelet och teorin hyfsat bra. Edgen ligger mest i att få folk ur balans, eller ”tiltade” som det heter i poker­termer, men att själv ha styrkan att vara kall nog att inte tappa den emotionella och mentala balansen.

– Jag behöll mitt lugn och spelade en pott i taget. Så hade jag en del tur i de avgörande lägena. Det måste man också ha.

Om hur intresset en gång började:

– Jag såg reklam om poker i någon tidning som gjorde att det pirrade till i magen och vips var jag där framför datorn. Spelade varje dag så ofta jag kunde och sakta men säkert upptäckte jag att jag blev bättre och bättre. Helt plötsligt var det jag som var tjuven och kunde sno åt mig de flesta potterna.

Om han lever ett glamoröst liv med lyxiga vanor:

– Det är definitionsfråga. Har redan testat att både åka dyr bil, bo i stor villa, slängt iväg massor av pengar på dyra kläder, hotell, restauranger och annat. Samtidigt som det får mig att känna mig skamsen vill jag inte säga att jag ångrar nånting då det har tagit mig till där jag är i dag.

– Tack vare min meditation är ”i dag” ganska tillfredställande. En del använder alkohol eller ecstacy-tabletter för att bli hög. Jag hittar samma sak i yogan.

Om att ha en bror, Jonnie, 30, i samma yrke:

– Vi har arbetat och inspirerat varann väldigt mycket, men nu när i befinner oss på olika platser har det såklart blivit mindre. Men vi håller kontakten såklart.

David Sonelin avslöjar också hur han ­under lång tid var fast i både dåliga ­vanor – och missbruk.

– Jag var ganska extremt spelberoende och allt jag kunde satsa pengar på testades. Utan att ens ha några. Hundra­lappar var väldigt stora för mig då. Även nikotin, alkohol och mina matvanor var nåt som kraftigt påverkade mig, men det är ovanor som yogan har styrt upp i mitt liv. Känner inte längre gamblingbehovet, äter i princip bara ­vegansk diet och varken röker, snusar eller dricker längre.

Han har haft pokern som enda inkomst under tio års tid och när han spelade som mest var dosen uppe i (minst!) åtta timmar per dag, sju dagar i veckan – och närmare 340 dagar per år. Då pratar vi nätspel, framför datorn.

Det fanns också en tid när han reste världen runt och spelade i stora turneringar utan att se någonting – utom insidan av casinona.

– Jag blir fortfarande väldigt stimulerad av spelet, men siktet är inställt på att lägga ner framöver. Jag längtar efter att få känna mig mer levande och att få använda kroppen mera, vilket yogan hjälper mig med. Har tankar på att bli yogalärare eller nåt åt det hållet.

Nu lever han också enkelt, utan fast plats i tillvaron.

– Jag gillar att leva så spontant som jag kan. Därför har jag ingenstans jag bor för tillfället. Även om det är dagar då jag drömmer om att slå mig ner och äta mina egenodlade ekologiska grönsaker omgiven av träd på någon varm plats...