– Domen är på 275 sidor, så jag har ännu bara hunnit titta översiktligt, men i stort sett har tingsrätten haft en liknande syn som jag, säger hon.

En timme efter att domen lästes upp i tingsrätten av lagman Lars-Gunnar Lundh, så bjöd Anna Lander in media till, en träff i polishusets säkerhetssal, där hon kommenterade domen, den första av sitt slag när det gäller fusk på högskoleprov. En enligt Anna Lander mycket viktig dom.

– Det har varit ett mycket speciellt fall, med tanke på att det de gjort är moraliskt fel och det finns så många målsägare, alla som har gjort eller ska göra högskoleprovet, hela samhället är egentligen målsägare. De som gjort provet och inte kommit in kan ju ha gått miste om sin plats som de har rätt till på grund av fusket, säger Anna Lander.

Förutom de 23 provfuskare som dömdes idag, kommer åtal att väckas mot närmare 200 till.

– Vi har lämnat över ärendena och nu väntar åtal för närmare 200 personer runt om i Sverige som fuskat på högskoleproven med hjälp av HP-hjälpen, säger Anna Lander.

Det var när polisen hittade ett usb-minne tillsammans med nergrävda miljoner i kontanter, som man fick fullständiga listor på de som köpt provfusket.

– Ja, förutom att de stod med namn och adress fanns det även bilder på dem med id-kort och handskrivna lappar där det stod HP-hjälpen på, säger Anna Lander.

Det ska huvudpersonerna bakom HP-hjälpen ha gjort eftersom provdeltagarna först bara fick betala en mindre summa och först efter att de fått det provresultat de önskat, skulle betala hela summan.

Lagmannen Lars-Gunnar Lundh menade att det var HP-hjälpen sätt att kunna driva in pengarna, som en egen kronofogde.

– Ja, det kan jag hålla med om, de hotade ju dessutom med att anmäla fuskarna till Universitet och högskoleverket för fusk om de inte fick slutbetalningen, säger Anna Lander.

Tror du att domen kommer att överklagas?

– Det vet jag inte än, men det kan man tänka eftersom domar av det här slaget brukar överklagas, men jag har inte tagit del av domskälen i sin helhet ännu, säger Anna Lander.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast den 7 februari.

Läs mer:Domen mot fuskligan