Krönika Mannen i 50-årsåldern hävdade att han sovit under våldtäkten av en 13-årig flicka.

Hovrätten gick på gärningsmannens linje och förutom att bli frikänd fick han också ett skadestånd på 95 000 kronor.

Fenomenet sexsomni, sexuell aktivitet under sömnen, är ett extremt sällsynt tillstånd som våldtäktsmän alltmer skyllt på under de senaste åren för att komma undan straff. Ekot på Sveriges Radio har gått igenom 18 åtal om våldtäkt där de misstänkta männen hävdat att övergreppen skett i sömnen. I tio av fallen friades de tilltalade männen och vid fem tillfällen ansåg rätten att de kan ha sovit när våldtäkten begåtts.

Naiviteten och konflikträdslan har ställt till med stora problem i Sverige, inte minst inom rättsväsendet, både under den tidigare Alliansregeringen och den nuvarande regeringen.

Naiviteten har också varit slående när man velat förebygga brott.

Den före detta rikspolischefen Dan Eliassons beslut att dela ut armband med texten ”#tafsa inte” för att förebygga sexuella övergrepp är ett pinsamt exempel. ”Många inser nog inte att detta är ett brott”, hävdade Eliasson om de grupper av, till övervägande del, afghanska män som ofredat unga kvinnor på ungdomsfestivaler och fick det att låta som om sexuella trakasserier av kvinnor var en accepterad företeelse i Afghanistan.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Botkyrka vill satsa på frukostpåsar i grundskolan som ett led i det våldsförebyggande arbetet i kommunen medan säkerhetschefen på Södertälje sjukhus hittat botemedlet mot hoten, kränkningarna och det tilltagande våldet på sjukhuset.

En brosch med texten ”Tillsammans mot hot och våld” har delats ut till personalen.

Den hjärtformade broschen ska enligt säkerhetschefen “ öppna för dialog”.

Idén om att kärleksbomba kriminella gäng som tränger sig in med vapen på sjukhus är så vansinnig att den nog bara är möjlig i Sverige.

En annan trend är att skylla ifrån sig på familjen när det börjar osa hett.

När Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, ett parti som vill förbjuda dieselbilar, ja helst alla bilar, går rätt in i en listigt gillrad fälla i programmet Opinion Live, skyller hon på sin man. Familjen kör nämligen en ovanligt miljöfarlig dieselbil. “Nej det är väl bra att berätta då att han jobbar med väldigt, väldigt tunga stenar. Och verktyg.”

Karin Svensson Smith, miljöpartistisk ordförande i riksdagens trafikutskott, vill straffbeskatta familjer som använder bilen för att storhandla utanför stadskärnorna och föreslår att folk använder lådcyklar istället.

När det framkommer att familjen kör en miljöbov till bil blir svaret att hennes man behöver bilen i jobbet som fältekolog “för att studera djur”.

Om folket inte har bil kan de ju cykla.

När hundratals bilar sätts i brand i Västsverige väljer polisen att ha “orosamtal” med föräldrarna, åtminstone enligt Ulla Brehm, polisens presstalesperson på Region Väst:

”Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var på plats. Vi valde att inte gripa några utan har identifierat dem och pratat med dem”.

Centerledaren Annie Lööf tyckte för några år sedan att unga bilbrännare skulle straffas genom att få jobba hos polisen. Inte undra på att politikerföraktet späds på, tilliten till samhällsinstitutioner sjunker och vänsterextrema och högerpopulistiska partier vinner terräng.

Sverige tillhör de länder med flest anlagda skol- och bilbränder i världen.

Det är dags att förpassa frukostpåsarna, armbanden och broscherna till byrålådan och låta realism i stället för godtrogenhet styra politiken.

Det brinner bokstavligen i knutarna.