Norrköpings kommun har de senaste åren gjort en satsning på utegym.

Just nu finns sju olika utegym runtom i Norrköping.

De allra flesta finns inne i stan men nu ska ytterligare tre byggas och då riktas fokus mot ytterområdena.

Artikelbild

| Rebecka Aspdahl och Malin Andersson från NTC tycker att utegymmet är ett perfekt alternativ för den träningsvilliga så här under sommarhalvåret.

– Vi planerar för tre stycken utegym 2018 och tittar just nu på olika placeringsalternativ i områdena Skärblacka, Östra Husby och Krokek, säger Caroline Sandjoe som är anläggningsstrateg på kultur - och fritidskontoret.

Vad är anledningen till den här satsningen?

–  Det är att vi vill uppmuntra till och skapa möjligheter för medborgare att jobba på sin hälsa och det här är ju ett bra gratisalternativ. Utegymmen har många användningsområden, man kan göra många olika övningar i dem och de är öppna dygnet runt, året runt.

När vädret är som det är just nu – strålande vackert – kan det förstås ta emot lite att träna inomhus.

Artikelbild

| Caroline Sandjoe, anläggningstrateg på kultur- och fritidskontoret, hoppas att träningsskolan ska få fler att våga använda utegymmen.

Då kommer utegymmen väl till pass.

Men många frågar sig nog hur de olika redskapen ska användas på bästa sätt?

Artikelbild

| Fler på gång. Under 2018 ska ytterligare tre utegym byggas. Den här gången har kommunen riktat in sig på Skärblacka, Östra Husby och Krokek.

I ett försök att inspirera och få flera att aktivera sig och nyttja gymmen håller kommunen just nu en träningsskola där de ger tips om olika övningar och visar hur utegymmen kan användas.

Vid de olika utegymmen finns visserligen skyltar med olika övningar som går att göra med hjälp av redskapen men Malin Andersson, personlig tränare på Norrköpings Träningscenter, och den som håller i passen i träningsskolan, menar att man inte ska stirra sig blind på dem.

– Man får inte bli nedslagen av bilderna för de övningarna är lite avancerade. Vi visar övningar som de flesta ändå behärskar och som en vanlig motionär kan göra.

Första passet hölls vid utegymmet vid Getängens idrottsplats utanför Linghallen i måndags. I tisdags höll de till i Navestad, i onsdags i Himmelstalund, i dag är de i Åby och under fredagen kör de ett pass vid utegymmet i Yxbacken.

Nästa vecka kör de om med samma schema igen.

– Jag tror att det här kan vara ett bra steg för att få folk att komma hit och kanske inte känns sig så förvirrade kring hur man ska göra, säger Caroline.

Vet ni hur pass nyttjade de här utegymmen är?

–  Vi har inte börjat föra någon statistik över det men vi planerar att göra uppföljningar så småningom.