Just nu pågår nomineringar till det provval som ska hållas om listan till kommunfullmäktige. Nomineringsperioden avslutas den 19 december.

Hittills är det Mona Olsson, nuvarande oppositionsrådet för Vänsterpartiet, och Nicklas Lundström som klivit fram och sagt att de vill leda partiet efter valet 2018.

Mona Olsson som i en tidigare intervju uttryckt att hon funderade över framtiden säger nu att hon kommit över den motivationsdipp hon befunnit sig i, efter några tunga år i opposition, och vill vara kvar i kommunpolitiken och leda partiet även efter valet nästa år.

Provvalet fram till slutet av januari är vägledande för hur listan till kommunfullmäktige ska se ut. Vid årsmötet den 25 februari tar man beslut om listan.

– Egentligen är det här med kommunalråd inte aktuellt nu, utan nu gäller det att få ihop en bra kommunfullmäktigelista med breddad kompetens och allt vi kan behöva för att föra en bra politik under nästa mandatperiod, säger Mona Olsson.

– Vi ska självklart inte vara i opposition då, vi ska vara i majoritet. Det är det vi siktar på. Ja, men då vill jag vara med! säger Mona Olsson.

Du vill leda partiet då också?

– Det gör jag gärna, om jag får medlemmarnas förtroende så gör jag det. Jag har haft en motivationsdipp, det tror jag drabbar alla lite då och då. Men nu tycker jag att det ska bli roligt igen, säger Mona Olsson.

– Det finns så mycket kvar att göra. Är det så att det blir Nicklas eller någon annan så ”fine”, då finns jag där som mentor. Och vi har så många uppdrag att besätta.

Mona Olsson slår ifrån sig ordet ”kamp” om att vara förstanamnet och säger att det inte finns några konflikter, att det är sunt att fler vill kandidera.

– Jag har tackat ja till nomineringsförfrågan som jag har fått, säger Nicklas Lundström som gärna vill bli förstanamn på listan och då bli möjligt oppositions- eller kommunalråd efter valet 2018.

– Jag är nöjd med Mona Olsson och tycker att hon har gjort ett bra jobb, och vi jobbar väldigt bra ihop i kommunstyrelsen och så. Men jag tycker att det vore ett roligt uppdrag att få, om man av medlemmarna skulle få det förtroendet.

– Jag räknar med att vi båda kommer att fortsätta, oavsett hur det går, att jobba för Vänsterpartiet i Norrköping, säger Nicklas Lundström.

Vid valet 2014 toppade Mona Olsson fullmäktigelistan, med Nicklas Lundström som tvåa.