Minnesord Till minne av Lennart Cederberg.

Vi möttes, för någon vecka sedan, av det smärtsamma beskedet att Lennart Cederberg avlidit natten efter sin 85-årsdag. Lennart och hustrun Ulla-Britt hade rest till Småland för att fira födelsedagen men på kvällen blev Lennart akut sjuk och fick åka ambulans till Värnamo sjukhus där han senare avled.

Väldigt många i Norrköping förknippar Lennart med ”Föreningen Omsorgsjul i Norrköping” och väldigt många undrade också hur han kunde kämpa så hårt för de svaga när han hade så starka moderata sympatier och var boende i ”de fina kvarteren i Kneippen”. I samband med en intervju i december förra året så svarade han på reporterns fråga om vad som drev honom: ”Sedan ungdomen har jag alltid varit givmild och hjälpt alla som suttit i kläm”. Som företagare med bland annat sitt företag ”Eneby Elektriska” och som fastighetsägare kom han ofta i kontakt med människor som hade en utsatt situation. Som fastighetsägare försökte han att hitta lösningar, inte minst för de som hade problem med att t ex betala sin hyra eller behövde annan hjälp.

Det som fick Lennart att verkligen engagera sig i de utsattas situation var när han tog del av en ”hemlöshetsundersökning” som Norrköpings Kommun hade gjort 1993 och som visade att över 200 personer saknade bostad. Bland annat kritiserade Lennart i en skrivelse till kommunen de förhållande som gällde på ”Hamnbrohemmet”. Lennart började samla in pengar för att kunna göra något för de utsatta. 1996 fixade Lennart det första julbordet för de hemlösa – då i moderaternas lokal på Fleminggatan och när den lokalen blev för liten så samlades man till julfest på Hemgården. Många medlemmar ställde upp och ordnade med köksbestyren och festligheterna. Lennarts kontakter gjorde att han kunde samla både företag och privatpersoner till att sponsra verksamheten.

1996 bildades formellt den ideella föreningen Omsorgsjul och Lennart har sedan varit den självskrivne ordföranden. En bestämd ordförande som visste vad han ville!

Det som började med julmat i ganska liten skala på Fleminggatan växte via Hemgården, Restaurang Palace och de senaste åren på Renströmmen till att i december 2015, då den 20 festen anordnades, samla cirka 250 gäster!

Kolmårdens djurpark har varit ett populärt utflyktsmål under 12 år i följd och 2015 var det cirka 100 som deltog! Men föreningen har också genom Lennart instiftat ”De hemlösas dag” den 19 oktober, samarbetat med RIA, Kamratstödet och kommunen. När kommunen ville försöka få de utsatta att vistas i en gammal busskur i slänten mellan Kvarngatan och Källvindsgatan så ordnade Lennart bygglov för en uteplats vid RIA. En uteplats som invigdes av dåvarande landshövdingen Björn Eriksson. Björn har varit en trogen vän till föreningen och ofta varit med på julfesterna, även efter sin avgång som landshövding. Mindre aktiviteter har också anordnats av föreningen som bowling, minigolf, bad och gokart. En viktig uppgift var också att ordna biljetter för de utsatta till sitt favoritlag IFK Norrköpings hemmamatcher!

Lennart engagerade sig även i enskilda individers problem – det kunde vara en vräkning från bostadsrätt och samverkan med kronofogden för en lönsam försäljning, ekonomiska bidrag till flerbarnsfamiljer eller kontakter med sjukvård, socialtjänst och försörjningsstöd.

För många politiker och tjänstemän, inom kommunen, var Lennart under lång tid något av ett ”rött skynke” som var krävande och påstridig men efter hand började man respektera Lennarts goda vilja och hans kännedom om sociala förhållanden och under senare år hade Lennart lätt att få träffa ansvariga både politiker och tjänstemän. Men Lennart var otålig och önskade att allt skulle förändras på en gång!

I dödsannonsen som var införd lördagen den 20 februari så står det i versen bland annat ”Du styrde, Du ställde, Du ville oss väl. Du älskade oss alla av hela Din själ”

De orden sammanfattar Lennart Cederberg på ett väldigt bra sätt! Saknaden är stor efter Lennart och de svagaste har förlorat en stark talesman.