Youtubaren och influencern Tobias Eriksson i Norrköping är känd under varumärket Erpewijk. Han och hans sambo Melissa Kinnmalm har 151 000 följare på sin Youtubekanal, där man kan följa familjens vardagsbestyr.

Tobias "Erpewijk" Eriksson, vän med influencerparet Jocke och Jonna, började som youtubare för två år sedan. Youtubergänget brukar hänga på Gamla Bryggeriet där Nathalie Salibson är ägare och restaurangchef.

Här föddes idén: att bjuda ett antal barnfamiljer som inte har råd att ge sina barn en riktig jul på ett riktigt julfirande, med julbord, tomte, julgran, paket och gemenskap, på Gamla Bryggeriet i Norrköping, på annandagen.

Artikelbild

| "Det är viktigt att alla får en fin jul", säger Nathalie Salibson och Tobias "Erpewijk" Eriksson.

Via hjälporganisationen Giving People fick Tobias Eriksson kontakt med sju familjer. Totalt finns det plats för tio-tolv familjer. Resten av platserna har fördelats bland Erpewijks följare.

– Jag har alltid gillat att hjälpa andra människor. Jag känner att vi med våra följare kan få till sådana här saker lättare än en vanlig privatperson, säger Tobias Eriksson.

– Det här kom jag och Nathalie som äger Bryggeriet på att vi skulle göra. De har lokalerna och köket, och jag och Melissa har fixat sponsorerna till all mat.

Det finns också sponsorer till julklapparna, en av dem är Gekås i Ullared.

– Där var vi och handlade, det har vi en video på.

Förberedelserna dokumenteras – men inte själva julbordet med familjerna.

– Där är det stopp, och det är av respekt för de som kommer hit, säger Tobias Eriksson.

Hur blev responsen på inbjudningarna?

– De som har tackat ja är jätteglada. Framför allt barnen, för de vet ju vilka vi är.

Eventet är fullbokat. Alla familjer utom en kommer från Norrköping. En familj kommer från Södertälje, en av Erpewijks följare.

– Det har hört av sig folk överallt ifrån.

Varför gör ni det här?

– Jag har alltid haft en bra jul, fått fira jul med släkt och vänner och det har funnits pengar till julklappar, men i dag finns det många som inte ens har råd att köpa julmat, utan allt går till räkningar. Det är framför allt för barnen vi gör det här. Det är en viktig högtid, säger Tobias Eriksson vars familj också kommer att finnas på plats på annandagen.

Nathalie Salibson, som också hon alltid haft bra jular, med allt som hör till, förväntningar, paket under granen, och tomte, talar om alla de som sitter ensamma på julen, om ångesten och oron de har för att inte kunna ge sina barn en ordentlig jul.

– Jag tycker att det är hemskt att veta att så många faktiskt inte har den möjligheten i dag.

Erpewijk förtydligar att hans sambo Melissa i allra högsta grad också är medarrangör: "Vi gör det här tillsammans".