De drabbade kan inte räkna med kompensation

Skenäsfärjan mellan Kolmården och Vikbolandet över Bråviken har stått stilla i drygt två veckor, men någon kompensation kan resenärerna inte räkna med.

Tar tid att få den nya propellern på plats på Skenäsfärjan.

Tar tid att få den nya propellern på plats på Skenäsfärjan.

Foto: Gunnar Hagberg

Trafikpåverkan2019-10-16 15:30

En av dem som drabbats av färjestoppet är Ann-Christin Jansson, som bor på Vikbolandssidan och jobbar på Kolmårdssidan.

–  Man blir helt vansinnig över Trafikverkets svar till oss som är beroende av färjan. Påstå att de inte kan flytta färjan på grund utav oljan! När det går att sanera olja ute på Atlanten! Så sanera eventuellt oljeläckage i ett kav lugnt Bråviken går inte? Tror dom på det själva?

Färjan har stått stilla, utan ersättningsfärja eftersom alla färjor är upptagna, i väntan på att en ny propeller ska levereras och monteras.

–  En ny propeller väger mellan fem och sex ton, så det är ingen liten pjäs, säger Ingrid Janryd, pressansvarig vid Trafikverkets Färjerederiet. 

Men för Ann-Christin Jansson är det en klen tröst.

– Jag är helt slut, varit kvar på jobbet i dygn, inte orkat köra hem, har mejlat trafikverket om kompensation, inte fått något svar.

Någon kompensation lär dock varken hon eller andra drabbade få av Trafikverket.

–  Det går ju att ta sig över via E4:an även om det är en omväg, när det gäller färjor till öar så ser vi till att ersättningsbåtar finns, men här och på andra platser får man räkna med problem med infrastrukturen, men vi åtgärdar felen så fort det bara går, säger Ingrid Janryd.

– Du ska inte tro att jag släpper detta, har fått kontakt med en granne vars fru är politiker, vi släpper inte detta, säger Ann-Christin Jansson, som hittills fått betala 2067 kr mer i bensin under tiden färjan stått stilla.

Senaste prognosen säger att färjan kan tas i bruk först 23.00 natten till fredagen eftersom man stött på tekniska problem vid installationen av den nya propellern.

Karta: Skenäsleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!