Halv tolv i fredagskväll fick han veta att det brann på avfallsanläggningen.

– Det var bara att slänga sig i bilen och åka hit, säger Erik.

Ett stort lager med plastförpackningar hade börjat brinna och det var ingen trevlig syn Erik möttes av när han väl kom fram.

Artikelbild

| Det blev en del materiella skador, men inga personer skadades i samband med branden.

Lågorna var då tio meter höga.

– Det var en väldigt kraftig rök- och eldutveckling. Grannen som upptäckte att det brann sa att han inte såg någonting först, sedan tio minuter senare var himlen röd, så det gick fort.

Efter samtal med räddningsledaren bestämdes det att de skulle försöka kväva lågorna med hjälp av sand.

Nio maskinförare ringdes in för att delta i det stora släckningsarbetet.

Artikelbild

| Roger Gustavsson tvekade inte att rycka in när han fick veta att det brann på hans arbetsplats.

– Det tog 30 minuter sedan hade vi nio man här. Att vi lyckades släcka branden är tack vare maskinförarna. När man kör ner för en sådan här brant backe med en skopa full av sand så lättar bakhjulen. Jag stod bredvid och hade hjärtat i halsgropen. Jag tänkte att nu dyker de ner i elden, men de är så himla duktiga och vet vad maskinerna klarar.

En av de som var med och släckte elden var Roger Gustavsson, miljöarbetare på Ragn-Sells som äger avfallsanläggningen.

Artikelbild

| Den här kompaktorn användes för att platta till sanden och kväva elden.

Han gav sig ut mitt bland eldsvågorna med en kompaktor och pressade samman sanden för att kväva elden.

– Vi har ju haft en del bränder här förut så vi vet att den här metoden fungerar. Men det här var den absolut största brand jag varit med om. De andra har inte varit någonting i jämförelse med den här, säger han.

Var du inte rädd för att ge dig ut i lågorna?

– Nej. Det är bara att köra på och se till att man får elden släckt. Det är ett jobb som måste göras, men det är klart att du får tänka på vad du gör så att du inte utsätter dig själv för fara.

Var ni oroliga för att elden skulle sprida sig?

– Nej, jag förstod ganska snabbt att det här skulle vi kunna släcka inom något dygn. Vi har ju murar här och då kan det inte sprida sig, inte på vintern. Det hade varit skillnad om det var på sommaren.

På lördagskvällen var elden till sist släckt. 3 000 ton plastmaterial hade då brunnit upp. Inga personer kom till skada i samband med branden. Däremot blev det vissa materiella skador.

– Det var ändå en lyckad insats och för oss var det viktigt att släcka elden så fort som möjligt för att miljöpåverkan skulle bli så liten som möjligt. Det sätter vi stor stolthet i. Nu väntar ett stort arbete med att sanera det här och ta hand om allt på rätt sätt, säger Erik Gustafsson.