"Så otroligt tråkigt, det som är en del av Norrköpings själ. Att stå en mörk augustikväll, blicka ut över vattnet och se fyrverkeriet, det är en del av det allra gottaste med Norrköping", står det i ett inlägg på Folkbladets Facebooksida.

De flesta kommentarerna är dock positiva:

"Underbart! Äntligen! Det kan ersättas med lasershow om man vill som i allt fler städer som slopar fyrverkerier", är en kommentar.

En annan är: "Har jag väntat på länge, min hund mådde så dåligt så det är toppenbra."

Enligt Mattias Persson, evenemangsansvarig vid Upplev Norrköping AB, tog bolaget beslutet att inte ha några fyrverkerier under valborgsmässofirandet och Augustifesten tidigt i våras.

– Det har under ganska många år uppmärksammats att det finns både människor och djur som far illa av fyrverkerier, säger Mattias Persson.

– Lägger man där till kommunens lokala föreskrifter där det faktiskt råder ett förbud att skjuta fyrverkerier innanför tullarna så vill vi helt enkelt föregå med gott exempel och ta vårt ansvar som kommunalt bolag, säger Mattias Persson.

– Det handlar om social hållbarhet i slutändan. Vi måste ha ett samhälle som fungerar för alla, även om det gör att vissa inte får uppleva fina fyrverkerier så gör det att andra i stället kan få ro och trivas i vardagen. Samtidigt har vi full respekt för att många kommer att sakna fyrverkerierna.

I år finns det också praktiska hinder.

– Vi har helt enkelt inte någon plats där vi kan avfyra fyrverkerier från på ett tryggt sätt.

Det kommer att vara byggarbetsplats på de ställen som tidigare använts, som Strömsholmen och vid kajen.

– När det gäller nyår har vi inte tagit något slutgiltigt beslut ännu. Vi håller på och tittar på eventuella alternativ, substitut till fyrverkeri, men den frågan ligger fortfarande på bordet.

Alternativ man tittar på är lasershower och drönarshower.

– Där blir det en direkt kostnadsfråga, säger Mattias Persson.

En drönarshow är exceptionellt dyr, och en lasershow i klass med de fyrverkerier som Norrköping haft är också en stor kostnad, säger han.

– Vår ambition är att hitta den bästa möjliga lösningen framåt.

– Som många andra städer i Sverige har vi tagit ett steg framåt. Det vi tagit beslut om hittills är valborg och Augustifesten. Hur det kommer att se ut till nyår vill jag egentligen inte uttala mig om i dagsläget, mer än att vi diskuterar frågan.