Informationen fick han på onsdagseftermiddagen av gruppledaren, och vice partiledaren, Anders W Jonsson.

– Jag är chockad, ledsen och upprörd. Jag är avstängd i den viktigaste frågan i Sverige just nu, säger han och fortsätter:

– Jag begriper inte hur Anders W Jonsson kommit fram till det här beslutet!

Artikelbild

Enligt Staffan Danielsson var förklaringarna till beslutet flera, men allt bottnar enligt honom i att han uttrycker en minoritets åsikter inom Centerpartiet när det gäller migrationsfrågan. Redan när beskedet kom att han ersatte Lena Eks riksdagsplats i våras, uppstod reaktioner. Danielsson har exempelvis länge ansett att Sverige ska införa tillfälliga uppehållstillstånd och att landets migrationspolitik ska "harmonera" mera med övriga EU-länders. Åsikter, som inte går i linje med partiledningens, något han respekterar.

– Absolut. Men man måste inte tycka exakt samma inom ett parti, har han tidigare sagt till Folkbladet.

Enligt honom visar undersökningar bland Centerpartiets väljare att många hyser åsikter åt hans håll. Det, tillsammans med att Centerpartiet för några veckor sedan gick med på "migrationsöverenskommelsen" där det bland annat beslutades om tillfälliga uppehållstillstånd, gör att Staffan Danielsson förvånas än mer av Anders W Jonssons beslut.

– Han anser alltså att jag ska uttrycka de åsikter som Centerpartiet hade innan man gick med på den här överenskommelsen, säger han.

Droppen ska ha varit ett beslut från Staffan Danielsson att ställa upp i en debatt i Svt:s Aktuellt, för att diskutera åldersbestämmandet av ensamkommande flyktingbarn. Han svarade ja till uppdraget, men innan han hann meddela detta till partiets pressavdelning, drog sig läkaren ur.

– Men bara genom att jag hade tackat ja, så hade jag tydligen allvarligt brutit mot arbetsordningen i riksdagsgruppen, säger han och kallar beslutet "drastiskt".

– Jag minns inget fall i den moderna svenska historien att en Centerpartist utestängts.

Danielsson berättar att det finns en sida med "spelregler" i partiets arbetsordning. Där står bland annat att en politiker som uttalar sig nationellt inom en annan persons område, först måste göra en avstämning med den ansvariga personen.

– Det är det Anders W Jonsson anser att jag överträtt.

Har du det då?

– Jag har alltid strävat efter att göra en avstämning. Men som sagt, om man stämmer av, och talespersonen ber en hålla tyst, men jag ändå pratar, då har jag tydligen också brutit mot arbetsordningen även om det inte står ett ord om att talespersonen måste hålla med!

Är det här ett sätt att få bort dig, tror du?

– Jag vet inte. Men jag har så pass stor stolthet att jag inte kommer att böna och be om att få komma tillbaka. Men jag hoppas att de häver beslutet, säger han och avslutar:

– Men visst funderar jag på om det finns någon anledning för mig att vara med i gruppen, om jag inte är betrodd med att diskutera den viktigaste frågan i Sverige just nu.

Karin Jonsson (C), ordförande i Centerpartiets Östgötadistrikt har på torsdagseftermiddagen inte hunnit prata med Staffan Danielsson eller sina distriktsmedlemmar.

– Men jag tycker att det här är olyckligt. De har ju motiverat det med att det inte handlat om åsikterna utan om ordningsfrågor men många uppfattar det ju som att det är åsikterna som är problemet, säger Karin Jonsson.

– Staffan har fått rätt i mycket, som till exempel i att vi måste ha regler som är i samklang med EU. Jag kan inte tänka mig annat än att vi uttrycker fortsatt förtroende för Staffan Danielsson.

Folkbladets chefredaktör Widar Andersson menar att den här situationen är ytterst ovanlig.

– Det här är extremt ovanligt och frågan är om det någonsin hänt i modern tid, säger han.

– Det tyder på hur nervöst och hur turbulenta de här frågorna är i rikspolitiken i dag.