Det var vid tiotiden på söndagen som en buss med ungdomar från Frinavets fritidsgård i Hageby körde av vägen utanför Örebro. De var på väg till Sälen för en veckas skidåkning när olyckan plötsligt inträffade.

– Det var ett gäng glada ungdomar som åkte iväg klockan åtta på morgonen. De hade samlat in pengar och jobbat och planerat för den här resan. Men så kom de bara till Hjortkvarn, säger Elisabeth Andersson.

Vad som exakt hände när bussen med 17 ungdomar och fem vuxna körde av vägen, vet man ännu inte.

Artikelbild

| Bussen körde av vägen utanför Örebro.

– Det viktiga för oss och föräldrarna är att vi fick hem alla ungdomar. De var chockade och ledsna och några fick åka till akuten. Det var en tandskada och några som var blåslagna, men inget brutet, säger hon.

Elisabeth Andersson beskriver hur krisberedskapen fungerat som den ska.

– Vi samlades på Frinavet och tog emot dem när de kom hem. Det kom även frivillig personal från andra områden med kaffe, mackor och en varm famn för de som behövde det. För de som behöver samtalstid så erbjuder vi det.

De som var med för 20 år sedan hade nog svårt att inte dra paralleller till den tragiska minibussolyckan då flera ungdomar och personal från Norrköping omkom 1999, när beskedet om olyckan kom. Även då jobbade Elisabeth Andersson inom kommunen:

– Vi får vara tacksamma över att det inte blev mer allvarligt än det blev. De här resorna är ju viktiga på många sätt, att ungdomarna får pröva på olika aktiviteter och var med och planera. Det är lika viktigt som själva aktiviteten, säger hon.

Under måndagen besökte hon Frinavet för att prata med ungdomar och personal.

Om det blir någon annan aktivitet för ungdomarna, återstår att se:

– Vi får prata med ungdomarna och personalen och höra vad de vill. Det här får lägga sig ett tag, säger Elisabeth Andersson.