Christer Nilsson avled på fredagen på Vrinnevisjukhuset, efter en tids sjukdom.

– Som väldigt många andra minns jag honom som en knivskarp analytiker, en person som var otroligt skarp i både analys, men också i talarstolen, säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Han var dessutom en vän som betydde väldigt mycket för mig. Det är en verklig profil som har gått bort, men också en person som jag saknar väldigt mycket som stöd.

– Han var den som drog in mig i politiken. Han föreslog mig till riksdagen en gång i tiden, säger Lars Stjernkvist.

Christer Nilsson var en tung S-politiker i Östergötland. Han satt i riksdagen på 1970- och 80-talen, och har varit kommunalråd i Norrköping, ordförande i Östergötlands partidistrikt och i Norrköpings arbetarekommun, och har suttit i partistyrelsen.

Lars Stjernkvist beskriver hur Nilsson var otroligt noga med orden, att han vägde orden på guldvåg, och att han var en tävlingsmänniska, som ställde stora krav på sig själv. Han var också idrottsintresserad och tränade mycket.

Stjernkvist minns en bild på Palme och Nilsson när de joggade inför ett möte i Norrköping.

– För mig är det lite Christer i ett nötskal. De var lite lika. Han var en tävlingsmänniska och det var väl också därför han hade en sådan prestationsångest.

– Hans liv var inte alltid enkelt och det var verkligen inte alltid medvind, men han kom tillbaka och han behöll sitt oerhörda engagemang och sin analytiska förmåga, säger Lars Stjernkvist om Christer Nilsson.

Trots att hälsan sviktade de sista åren var Christer Nilsson fortfarande engagerad i vad som hände i politiken och kommunen.

Riksdagsledamoten Mattias Ottosson (S) minns Christer Nilsson som en väldigt duktig, kompetent, ideologisk politker,

– Jag hade förmånen att jobba med honom när han var kommunalråd, 2001-2002, säger Mattias Ottosson.

Ottosson och Nilsson var då kommunalråd samtidigt, Nilsson var då skolkommunalråd.

– Det var en erfaren man, han hade suttit i riksdagen i många år och varit en ledande person där. De första minnen jag har av honom är som partidistriktets ordförande, säger Mattias Ottosson.

– Jag tyckte han var en duktig debattör under åren som jag jobbade med honom i kommunen. Han var lite som en idrottsman, han hade väldigt mycket vinnarskalle när han hamnade i en talarstol, säger Mattias Ottosson.