Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsbo mitt i eldhavet

Människor flyr från sina hem. Lämnar sina liv bakom sig medan husen slickas av lågor och rök. Chile är hårt drabbat av de mest omfattande bränderna i modern tid.

Svårstoppat. Höga temperaturer och stark vind försvårar släckningsarbetet.

Svårstoppat. Höga temperaturer och stark vind försvårar släckningsarbetet.

Foto: Esteban Felix

Norrköping/Chile2017-01-27 18:00

Den förre Norrköpingsbon Eric Hallberg bor i Chile och befinner sig mitt i brandkaoset. Via chatt berättar han för Folkbladet att krisen är omfattande. Nästan 20 skogsbränder rasar på ett område av 100 000 fotbollsplaner.

1000 tals människor uppges vara hemlösa och utan mat. 330 tusen hektar här brunnit upp. Hela samhällen har totalförstörts och många människor har fått sätta livet till, speciellt inom brandkår och polis, berättar Eric.

– Himlens färg är gulröd och det är svårt att andas. Men vi håller ihop och kämpar på, men vi här i Region de Maule behöver verkligen hjälp med mat, vatten, torrmjölk, blöjor, filtar, tält. Många människor här har förlorat allt till elden.

Misären är total och den hjälp som behövs omfattande hjälp utifrån. Försäkringar är inte att tala om för de drabbade. Det är ett annat samhällssystem som råder. På sociala medier har skarp kritik riktats mot regeringen för uteblivna insatser mot befolkningen.

– De flesta här har jobbat hela sitt liv för det de hade, säger Eric Hallberg som försöker dra igång insamlingar för att hjälpa de drabbade.

– Det är många som förlorat allt.

Enligt Eric har USA och Ryssland skickat flygplan med vattenbomber. Holland och Kina kommer att bidra med helikoptrar. Men bränderna, som härjat i tre veckor är svåra att få under kontroll.

– Fortfarande rasar bränder och våra underbara hjältar inom brandkåren (som är frivillig här) kämpar dag och natt med att släcka, men hårda vindar och varmt väder gör att det nästan är omöjligt.

Arbetet försvåras ytterligare av anlagda bränder.

– Det är typ terrorister som tänder eld inne i staden. Så jag och mina grannar var ute och vaktade hela natten. Dom grep tre personer med bensin i går natt, berättar Eric och syftar på natten till fredag.

Han har själv vakat i två nätter för att motverka nya bränder. Flera har gripits för anlagda bränder men ingen vet vilka de andra är. Eller hur branden startat från början.

– Man har hittat facklor och påsar med bensin, säger han.

Det är runt 40 grader i Chile just nu och har så varit i cirka en månad. Eric och hans familj bor i Constitucion där elden härjat i cirka tre veckor. Det är de kraftiga vindarna i kombination med värmen som försvårar släckningen ytterligare.

Tusentals har flytt för sina liv. Bara natten till torsdag brann 1 000 hem i Eric och hans familjs område ner.

– Ett helt samhälle som hette Santa Olga är borta, säger han.

Han och familjen har haft tur hittills. Vinden ligger på åt andra hållet och för inte elden rakt mot dem. Men alla har inte haft den turen. Drönarbilder visar hur hela områden reducerats till aska och ruiner.

– Vi är redo att dra. I går var det nära att vi fick fly.

Skogsbränderna är de värsta i Chiles historia. Enligt TT har fem brandmän, två poliser och tre invånare i de eldhärjade områdena har omkommit när de försökt bekämpa bränderna. Eric Hallberg befarar att siffran höjts ytterligare under fredagen. All släckning sker på frivillig basis.

– Brandkåren här är frivillig och får ingen lön eller hjälp av staten, säger Eric.

Han beskriver också hur människor går samman för att hjälpa varandra. Inte minst med mat och husrum.

– Man bor hos familj och vänner. Skolorna är öppna med tältsängar och folk lagar mat till de drabbade.

Erik Hallberg hoppas nu på hjälp från omvärlden. Utöver släckningsinsatser behövs omfattande förnödenheter. Han beskriver situationen i Chile som kaotisk.

– Det är hemskt just nu. Det brinner överallt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om