Socialdemokraterna Östergötlands valberedning offentliggjorde på fredagen sitt förslag till riksdagslista.

Fem i topp: 1. Johan Andersson, 56 år, Motala 2. Teresa Carvalho, 34 år, Norrköping 3. Johan Löfstrand, 42 år, Linköping 4. Eva Lindh, 46 år, Linköping 5. Mattias Ottosson, 47 år, Norrköping.

Det är en lista som på de fem översta platserna inte innehåller några överraskningar. Anna-Lena Sörenson som meddelat att hon inte ställer upp för omval har på plats fyra ersatts av Eva Lindh som vid det förra valet stod på sjätte plats.

Artikelbild

| Femma. Mattias Ottosson, Norrköping.

S i Östergötland har i dag fem mandat i riksdagen.

– Både Teresa och Mattias är starka kandidater som genom sitt arbete den gångna mandatperioden visat att de är väl lämpade att representera Socialdemokraterna i riksdagen och driva en politik som gör Sverige tryggare för alla, säger Jan-Erik Svenblad, valberedningens sammankallande.

Valberedningens förslag kommer att behandlas vid distriktskongressen i Linköping den 3 mars.

Teresa Carvalho är hedrad över att bli föreslagen att stå på andra plats på riksdagslistan.

Artikelbild

| Uppstickare. Erica Nåhdin, 23, Åtvidaberg, på sjätte plats. I dag har S i Östergötland fem mandat i riksdagen.

– Jag är glad att bli föreslagen så högt upp. Det har varit fyra intensiva år där jag fått jobba med att exempelvis höja barnbidraget och sänka pensionärsskatten. Jag känner starkt för att fortsätta arbetet i riksdagen med att minska klyftorna och öka tryggheten för vanligt folk, säger Teresa Carvalho.

Mattias Ottosson föreslås hamna på femte plats. Han har en bakgrund som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och sitter för närvarande i försvarsutskottet.

– Jag hoppas få medlemmarnas och väljarnas förtroende att jobbare vidare för att rättigheter och skyldigheter ska stå i balans, lika för alla. Den som kan jobba ska jobba, och den som behöver utbildning för att komma i arbete ska ta del av utbildning. Det är så vi utvecklar den svenska modellen, säger Mattias Ottosson.

På sjätte plats inför valet i höst kommer ett nytt namn: Erica Nåhdin, 23 år, Åtvidaberg. En ung framåt tjej som varit aktiv i SSU, och som gjorde ett bra intryck vid den öppna utfrågningen av de nominerade kandidaterna.

Öppen utfrågning infördes vid förra valet och har enligt Jan-Erik Svenblad blivit mer och mer viktig i valberedningsprocessen.