Byggboomen bara fortsätter i Norrköping

Det byggs som aldrig förr i Norrköping – och mer är på gång. Förra veckan berättade stadsbyggnadsdirektören Hans Revenhorn om planerade och pågående projekt i kommunen.

Så här ser det ut på många platser i Norrköping. Det byggs för fullt. Det här är Kvarteret Domaren, gamla Bollen, där det ska bli nya bostäder.

Så här ser det ut på många platser i Norrköping. Det byggs för fullt. Det här är Kvarteret Domaren, gamla Bollen, där det ska bli nya bostäder.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-10-17 20:00

Flera hundra deltagare samlades förra veckan i Flygeln för årets byggdag.

Eftermiddagen började med att näringslivsdirektören Pontus Lindblom, kommunalrådet Reidar Svedahl (L) och Ulf Sjögren, ordförande i Norrköpings Byggförening, gav sin syn på byggande i Norrköping. 

Sedan klev Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, upp på scenen och talade om nästa generation och deras bild av byggbranschen.

Digitalisering inom byggbranschen, kompetensförsörjning och cirkulärt arbete var andra ämnen som diskuterades.

Representanter från närliggande städer berättade lite om vad som är på gång där och trenden är tydlig. Städerna växer och det byggs på många fronter. 

Norrköping är inget undantag där.

Hans Revenhorn höll en längre dragning om planerade och pågående projekt i kommunen och listan blev lång.

Han gick igenom över 50 olika projekt, och då var det bara ett axplock av vad som sker i staden.

Det säger lite om den otroliga stadsomvandling som just nu sker i Norrköping.

Ett av de största projekten är förstås Inre hamnen och det lyfte han fram.

– Vi stod här för ett antal år sedan och det branschen då ville säga till Norrköpings kommun var sätt igång, planera färdigt Inre hamnen och börja bygg. Vi har gjort som ni sa. Entreprenaden rullar. Vi bygger gator, torg, parker, kanaler och broar, säger han.

Han berättade även om planerna för den nya centralstationen i Norrköping, planerna på en ny tingsrätt, ombyggnationen av Vrinnevisjukhuset och utvecklingen av Pampushamnen.

De tittar även på områden för nya företag att etablera sig på.

– Det finns en hel del företag som kräver mycket stora markområden och då har vi ett uppdrag att göra en fördjupad översiktsplan utmed E4:an vid Melby trafikplats och Löfstad trafikplats och det kan handla om ett antal hundra hektar på respektive område.

Utvecklingen av Arkösund, radhusbyggen i Östra Husby, skolbyggen i Smedby, Svärtinge och Krokek, bostadsbyggen i Sandtorp och Björkalund var andra projekt som lyftes fram. 

Han gick även in på planerna för Strömsholmen.

– Där kommer vi att bygga bryggor runt om. Det är det som kommer att hända närmast. Sedan funderar vi på vad den i övrigt kan användas till, säger Hans Revenhorn.

Hans Revenhorn berättade om många av de byggprojekt som är på gång i kommunen.
Hans Revenhorn berättade om många av de byggprojekt som är på gång i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!