NORRKÖPING

– Det är nog tyvärr lönlöst att teknikerna åker ut dit, säger Max Malmgren, chef för polisens kriminaltekniker i Norrköping.

Branden kunde ju inte släckas med enbart vatten utan räddningstjänsten fick använda sig av sand och jord i släckningsarbetet.

Artikelbild

| Maj 2016 brann det också på Häradsudden, då hittade man ingen orsak.

Något som ytterligare kan försvåra för tekniker att hitta en möjlig brandorsak.

– Dessutom är det ju en soptipp, där kan finnas allt möjligt, säger Max Malmgren.

Att det började brinna mitt i vintern när det är minusgrader kan tyckas märkligt.

– Ja, men vad jag har fått till mig av teknikerna, som nyligen gått en utbildning där man pratade om liknande bränder, kan det bli friktion mellan plast som gör att det antänder, säger Max Malmgren.

Det var vid 23.30-tiden natten mot lördagen som larmet om branden på Häradsuddens avfallsanläggning kom.

I maj 2016 brann det också på Häradsuddens avfallsanläggning, inte heller då kunde man komma fram till en bestämt orsak till vad som startat branden.

Strax innan 05.00 på måndagen larmades räddningstjänsten till ytterligare en avfallsanläggning, den här gången på Sjötullsgatan i centrala Norrköping. Där hade en fem meter hög sophög börjat brinna.

– Det ryker om den men det brinner inte med öppna lågor. Det finns ingen risk för att branden sprider sig, sa Stefan Hagdahl, inre befäl hos räddningstjänsten tidigt på morgonen.

Efter att en lastmaskin rört runt i sophögen kunde räddningstjänsten konstatera att det inte var några höga temperaturer i den och har därför kunnat lämna platsen.

Den branden kände inte Max Malmgren till på morgonen och inga tekniker var kontaktade angående den branden, som ju inte heller var fullt utvecklad.

– Just nu gör vi ingenting angående branden på Häradsudden heller, men om får vi information om något nytt eller att vi på något sätt hamnar i ett annat läge, så kommer vi naturligtvis ta nya beslut, säger Max Malmgren.

Enligt räddningstjänsten var det ett uppskattningsvis 7 000 kvadratmeter stort område med plastbalar som brann.

Plasten mellanlagras på Häradsudden i väntan på att köras till FTI:s anläggning i Motala för återvinning.

Enligt räddningstjänsten var det ett uppskattningsvis 7 000 kvadratmeter stort område med plastbalar som brann.