Ett 20-tal människor har samlats vid den nu rivna gamla macken vid Linköpingsvägen 43 i Kneippen på fredagsförmiddagen. Det är en efterlängtad stund för många av de församlade: nu ska nämligen det första spadtaget tas för kommunens första trygghetsboende för 65+.

– Äntligen! säger Stefan Arrelid (MP), ledamot i Hyresbostäder strax före att festligheterna börjar.

– Det är verkligen efterlängtat, både att det bebyggs här överhuvudtaget men också att det blir ett trygghetsboende i den här fina miljön.

Artikelbild

| Skiss. Så här ska boendet på Linköpingsvägen se ut.

Stefan Källman, projektchef på Hyresbostäder hälsar alla välkomna och ger en bakgrund till byggnationen.

– Det är kul att få välkomna till det här första spadtaget till det första trygghetsboendet. Vi på Hyresbostäder står för själva bostäderna och kommunen genom vård- och omsorgsnämnden för personal. Det handlar om tre "T" för oss när det gäller trygghetsboende: trygghet, trivsel och tillgänglighet, berättar Stefan Källman.

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är mycket nöjd att bygget äntligen drar igång.

– Att jag skulle uppleva en rivningstomt som så vacker trodde jag inte men man måste kunna se vad som ska komma sedan. Jag är väldigt glad att ett trygghetsboende nu blir verklighet, säger Eva-Britt Sjöberg.

Artikelbild

| Det blivande trygghetsboendet från en annan vinkel.

Sedan har det blivit dags för henne att äntra den lilla grävmaskinen och ta det berömda första taget i grushögen. Efter lite instruktioner går det alldeles utmärkt och hon får också applåder av de närvarande; därefter bjuds det på fika och tårta dagen till ära.

Det nya boendet beräknas stå klart någon gång vid årsskiftet 2018/2019 men redan i början på nästa år ska man ta in hyresanmälningar.

Artikelbild

| Eva-Britt Sjöberg (KD), Stefan Källman, Hyresbostäder samt Daniel Collin, Hyresbostäders styrelse.

– Vi känner oss trygga med att det finns intresse för denna sorts boende. Det är ju olika storlekar: från ettor till treor så det finns också en spännvidd som kan passa olika önskemål, säger Thomas Gustafsson, uthyrningschef för nyproduktion på Hyresbostäder.

Det är alltså vård- och omsorgsnämnden som står för personaldelen i det blivande trygghetsboendet.

– Det kommer att bli en person som arbetar här under en del av dagen men exakt hur det kommer att se ut är beroende av de som kommer att bo här, deras behov och önskemål, betonar Eva-Britt Sjöberg.

Är det fler boenden av denna typ på gång i kommunen?

– För några veckor sedan besökte vi Granen på S:t Persgatan och där ska vi göra något liknande men där handlar det om 120 redan befintliga lägenheter som vi ska anpassa för tillgänglighet. Dessa ska också vara för 65 plus men det blir ju billigare än nyproducerat, säger Eva-Britt Sjöberg.

011-200 472