Enligt uppgifter till Folkbladet har ägaren till den drabbade bilen, som stod parkerad på Nya Rådstugugatan, denna vecka stått åtalad för flera brott i Norrköpings tingsrätt. Polisen vill inte prata om denna koppling men menar att den man som nyttjat bilen och den man som äger bilen båda är aktiva i kriminella kretsar i Norrköping. Analysen av den misstänkta bomben dröjer.

– Vi har inte fått tillbaka analyssvaren men vi har bedömt den som att det är en allvarlig misstanke om det. Men vi har inte kunnat konstatera det, säger Tommy Thorngren, pressansvarig vid polisregion öst.

Två män har pekats ut med inblandning i den drabbade bilen. Enligt polisen har båda koppling till kriminella gäng. Vad Folkbladet erfar pågick en rättegång mot en av dem under onsdagen – samma dag som den misstänkta bomben placerades ut.

Utreder ni ett samband mellan sprängladdningen och en nyss avslutad rättegång i Norrköpings tingsrätt?

– Vi har inte gått in så mycket på bakgrunden hos de här personerna än. Men vad vi konstaterar är att det är två män som rör sig i kriminella kretsar, så att säga. Jag kan inte gå in och bekräfta om en person varit med i andra rättegångar, säger Tommy Thorngren.

Finns det någon hotbild mot någon av de här männen?

– Generellt så uttalar vi oss aldrig om hotbilder mot personer. Där har vi bara en rak linje att vi inte pratar om hotbild mot personer. Jag får helt enkelt passa på den frågan.

Enligt uppgifter till Folkbladet är bilägaren avhoppare från en av Norrköpings kriminella grupperingar. Kommentarer på det?

– Nej, det enda jag kan säga är som sagt att det rör sig om två stycken män och båda har kriminella kopplingar.

Tommy Thorngren vill inte gå in på ryktena huruvida det rört sig om en granat eller en annan sprängladdning. Man vill heller inte diskutera eventuella motiv eller mer ingående vad som gör att man anser att det troligen är en skarp laddning.

Det här är andra sprängladdningen i Norrköping på kort tid. För några veckor sedan detonerade en rejäl sprängladdning på en innergård på Nygatan. Detta bara ett fåtal dagar efter att dom fallit i ett uppmärksammat ärende. I samband med veckans rättegångar mot en annan person ska alltså ännu en misstänkt sprängladdning placerats ut.

Tittar ni på nån koppling till sprängladdningen på Nygatan för några veckor sedan?

– Vi kommer att titta på andra brott som skett i närområdet den senaste tiden. Så på så sätt tittar vi på om det kan finnas ett samband. Man kollar på de här två personerna, på teknisk analys, vad man kan få in via vittnesmål eller andra tips. Vi får se vart det landar men just nu är det mycket insamlande av uppgifter, säger Tommy Thorngren.

Polisen ser gärna fler tips gällande händelsen på 114 14.

– Jag tror säkert det finns ett antal personer som har olika typer av information som kan vara intressant för oss. Det gäller bara att vi får tag i dem. Det är inte säkert att man själv förstår att man har information som är intressant för oss, säger Tommy Thorngren.