– Vi har en hel del gamla filmer från Åby förr i tiden, som vi nu beslutat att visa för allmänheten, berättar Anita Karlsteen, som var ”biomaskinist” under premiärkvällen.

Och det var en riktigt proffsig premiär, där man visade en film som sammanställts av förre tv-kändisen Larz-Thure Ljungdahl och gamle mästerfotografen Inge Hallberg.

Filmerna hade bland annat tagits av förre kyrkoherden Axel Jenner, som var flitigt ute och filmade på framförallt 1940-talet.

Artikelbild

| Minibio. I veckan var det premiär för minibio i Åby och Kvillinge Föreningsarkiv. De som höll i visningen var Anita Karlsteen, Gunnar Hagman och Sven-Arne Moqvist.

– Den här filmen är väldigt bra, med pålagt ljud till de gamla filmerna, framhöll Anita Karlsteen som höll i premiärkvällen tillsammans med Gunnar Hagman, Sven-Arne Moqvist och Anders Persson.

– Tyvärr är inte alla våra gamla filmer lika välgjorda med ljud och kommentarer, men vi får fundera på om vi ska lägga på sånt själva, om vi ska visa även dem framöver.

Hur verkar intresset för att gå på den här minibion i Åby?

– Vi hade fullsatt på premiären och framöver ska vi ha en filmkväll i månaden och den i februari är redan utsåld, berättar Gunnar Hagman.

Artikelbild

| Premiärgäster. Bland premiärgästerna på mini-bion i Åby var Åke Ringholm, Kerstin Valler och Anna-Lena Nöjd och alla tre var nöjda med premiären och återblicken av gamla Åbymiljöer och människor.

– Men, tillägger han, eftersom vi har visningarna här i vår föreningslokal, kan vi bara ta 12 åskådare till varje föreställning. Och att vi har den här beror på att vi även vill passa på att visa upp vårt fina föreningsarkiv, för de som kommer och tittar på filmerna.

–Skulle intresset visa sig växa framöver, kanske vi flyttar filmvisningarna till någon större lokal här i centrala Åby.

Artikelbild

| Från 1940-talet. Filmvisninen i Åby sträckte sig från 1940-talet och fram till 1970-talet och bilder från byggandet av Ättetorp.

Efter filmpremiären bjöds alla åskådarna på fika och de som ville fick förstås en liten visning och information om själva föreningsarkivet.