Platsen är kvarteret Ankarstocken, i hörnet Kristinagatan och Repslagaregatan, i dag en gräsyta. Förslaget presenterades på tisdagen.

– Vi har mycket diskussioner i media om billigt boende, billigt byggande och boende för alla. Det här är ett koncept, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden.

– Det här projektet handlar om att lösa bostadsbristen för unga. De flesta bostäder som byggs i dag följer traditionella lösningar och metoder och är väldigt dyra att bo i, framför allt för unga vuxna med mindre ekonomiska medel, säger Michael Matèrn, kontorschef för ÅWL Arkitekter i Norrköping, grundare av Youthl och vd i bolaget Youthl Holding AB som, med privata finansiärer i ryggen, ska bygga det nya konceptet, först i Norrköping och sedan i fler städer i landet.

Artikelbild

| Samarbete. "Jättespännande förslag", säger Kikki Liljeblad (S). Michael Matèrn och Christian Widlund (C).

Han fick idén när han 2011 ritade konceptboende för 55+. Samtidigt minns han hur det var att som ung flytta hemifrån och bo inneboende och med andrahandskontrakt.

– Det är dags att prova något nytt, säger han, och talar om att titta på fastigheter på ett nytt sätt och hitta hybridlösningar, med bättre pris för de boende.

Det ska bli ett femvåningshus med 228 möblerade mikrolägenheter i hotellstil, rum på 13 kvadratmeter, med badrum och pentry med mikro och kyl, gemensamma sociala ytor som en även för allmänheten öppen lounge på entréplanet, med restaurang, bar och kafé med hotellservice som frukost och mat till självkostnadspris för de boende, gym, takterrass, co-work, arbetsplatser och ett digitalt socialt nätverk, en app för kompischat.

Livsstilsboendet Youthl vänder sig enbart till åldersgruppen 20 till 27 år. Enligt Hyresgästföreningen bor 213 000 unga vuxna i den åldersgruppen ofrivilligt hemma hos sina föräldrar.

Artikelbild

| Hörnet. Tillskottet skulle bli ett lyft för platsen, menar Michael Matèrn.

– Målsättningen för boendekostnaden är 2 950 kronor i månaden, säger Michael Matèrn.

Istället för traditionella hyreskontrakt betalar man genom en digital prenumerationslösning typ Netflix.

– Det är hyresrätt på ett nytt sätt, för Snapchat-generationen, säger han och talar om att det är mer hotell än traditionella bostäder.

Förslaget till stadsplaneringsnämnden den 12 december är att bolaget ska få ett optionsavtal på tolv månader för att tillsammans med kommunen utveckla projektet och komma igång med bygglovsprocessen. Marken ska upplåtas med tomträtt. Byggnationen kan påbörjas våren 2019.