Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever.

Syftet är att fler ska få upp ögonen för det här med matlagning och välja en karriär inom restaurangbranchen.

Tävlingen avgörs i flera steg, först är det skoltävlingar, sedan stadsfinal och vinnaren där får sedan chansen att delta i den stora riksfinalen i februari där de tio bästa lagen från hela Sverige är med och tävlar.

Omkring 5 000 elever runt om i landet deltar i tävlingen.

Några av de som tagit sig vidare till stadsfinalen i Norrköping, som kommer att hållas på De Geergymnasiets restaurangskola 17 januari, är ett gäng elever från Erlaskolan.

– Det känns jättebra, spännande och konstigt på samma gång. Vi är förstås stolta, det var tolv lag som tävlade på vår skola och två gick vidare, det är roligt, säger Freja och Giulia från Erlaskolan Östra i ett pressmeddelande.

Eleverna får en korg med matvaror som bestämts på förhand och har sedan 90 minuter på sig att presentera två varmrätter. Till sin hjälp har de gymnasieelever från restaurang- och livsmedelsprogrammet som är med och coacher lagen i köket.

– Vi är verkligen jättestolta över alla våra elever som deltar i Kockduellen. Det är helt fantastiskt att se hur de med stor entusiasm tagit på sig denna uppgift och att de tycker det är så roligt. Vi ser fram emot att heja fram alla våra lag från Erlaskolan, säger Caroline Regn, hem- och konsument-kunskapslärare för elever i årskurs 6 och 8 på Erlaskolan Östra.