Barnkonventionens betydelse diskuterades

Efter nyår blir barnkonventionen svensk lag. För att uppmärksamma detta och vad det kan få för betydelse för barn med funktionsnedsättning hölls i veckan ett seminarium i kommunhuset Rosen.

Patrik Henriksson och Jonas Schenström från Enebyskolans RH-klass berättade om deras arbete under seminariet i Rosen.

Patrik Henriksson och Jonas Schenström från Enebyskolans RH-klass berättade om deras arbete under seminariet i Rosen.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-11-22 15:00

Det var Kommunala rådet för funktionshinder, KRF, som i torsdags bjöd in till ett seminarium där barn med funktionshinder stod i fokus.

I januari blir barnkonventionen ny lag och under seminariet diskuterades bland annat vad den nya lagen kan få för betydelse.

– Det är ganska osäkert vad det här kommer innebära rent konkret. Jag kan tänka mig att kommunen kommer att få förklara mer hur man arbetar utifrån barnperspektivet i alla beslut vi tar. Vi följer barnkonventionen i dag också men det blir ett skarpare läge i och med lagstiftningen, säger Karin Jonsson (C), ordförande i rådet.

Under seminariet lyftes även ett flertal goda exempel upp. Verksamheter i Norrköping som uppskattas för sitt arbete inom detta område.

Bland annat var Patrik Henriksson och Jonas Schenström från Enebyskolan där. 

De är lärare och arbetar med elever med rörelsehinder. 

– Vi måste vara beredda på att möta varje individ utifrån deras förutsättningar när de kommer till oss. Vårt första mål är att bygga relationer. Det är extremt viktigt. Att göra dem trygga och bygga en bra relation. Sedan har vi ett strävansmål att alltid få våra elever att hitta en kompis för det är så oerhört värdefullt att ha en vän, säger Patrik.

Aktivitetshuset, Eneby BK och Silverdansens hörselspår var andra goda exempel som lyftes fram under seminariet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!