Krönika Rätt som det är slår den till, oftast när man minst anar det.

Är för det mesta en ganska ödmjuk och generös person, som tycker att andra absolut är värda att ha det bra och unna sig saker. Men så kommer den krypande – avundsjukan.

Det är en ful känsla, inte så accepterad alls faktiskt. Men vad annat skapar så mycket avundsjuka som sociala medier, när man ser i flödet att grannen är på Thailandsresa hela februari, eller kollegan som har den perfekta vinterutflykten med fantastisk matsäck och rödkindade glada barn, medan man själv nyss klivit upp och knappt orkar fixa sin egen frukost och de enda planerna för dagen är att kanske kolla in en hel säsong av nån serie – om man ens orkar det.

Jag prenumererar sen många år på en tidning och de har “Veckans läsare” i varje nummer. Man mailar in sitt intresse och sen blir man kanske utvald. För några år sen tyckte jag att jag kunde höra av mig, då jag läst tidningen länge, och blev kontaktad för en kort intervju. Kul! Som tack fick jag typ en kladdkaka, skickad till mig på posten. Lite udda. Värde? Vad ska vi gissa, en femtiolapp? Är inte så förtjust i kladdkaka heller så jag tog med den till jobbet och bjöd bort den. Senaste året dock har “tackförvisatintresse-presentens värde ökat något. Det har varit både ekologiska hudvårdsprodukter – värde 1160 kronor, anti-age-hudvård - värde 948 kronor, ett set med designerbricka, förkläde, grytvante OCH grytlapp – värde 840 kronor! Alltså, snacka om att ha varit ute i helt fel tid! Jag borde ha väntat några år till! Jag har svårt att inte vara avundsjuk här och inte tycka att det är djupt orättvist. En kladdkaka mot allt det där liksom. Jag skäms lite men kan inte rå för det. Dessutom kan jag tycka att det är ganska oschysst mot de manliga läsare jag vet att tidningen också har, i alla fall när det kommer till hudvårdsprodukterna. Tyvärr är det ju mest kvinnor som känner behov av anti-age-krämer, de riktar sig sällan till den andra halvan av befolkningen. Men visst, förkläde och en rejäl grytvante kan ju komma väl till pass när man som man ska traktera grillen under sommarhalvåret, även om mönstret var lite omanligt blommigt.

Ja ja, vissa dagar är det lättare att stå emot och tycka att det var jättekul för någon att kunna åka iväg på den där resan eller kunna köpa den där nya bilen, för de behöver så väl det. Andra dagar vill man helst säga nåt elakt och hoppas att bilskrället går sönder direkt eller att hela semestern regnar bort. Men jag håller god min och lägger på några filter till på mina instagrambilder och tänker att mitt liv framstår säkert också som avundsvärt ibland.