Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Yrkesinspektionen tar kommunen i örat

NORRKÖPING
Arbetsmiljöinspektionen underkänner arbetsmiljön i Norrköpings kommun. Ohälsan ökar oroväckande. Kommunen gör nästan ingenting, konstaterar inspektionen. Nu kräver inspektionen krafttag för att stoppa utvecklingen.

Norrköping2001-12-22 00:00
Vid en inspektion den 6 februari i år noterade arbetsmiljöinspektionen stora brister i Norrköpings kommun. Vid ett nytt besök 14 december fann arbetsmiljöinspektionen att nästan inte något hänt mellan de två besöken.
Norrköping har Östergötlands sämsta arbetsmiljö bland länets kommuner.
Anmälda arbetsskador hos de kommunanställda fortsätter att oroväckande öka, heter det i senaste inspektionsmeddelandet. Främst handlar det om belastningsergonomiska och psykosociala orsaker, ofta med lång sjukfrånvaro som följd.
Kommunen saknar full kontroll över ohälsan hos de anställda. Vid båda inspektionsbesöken saknades statistik över ohälsan. Arbetsmiljöinspektionen påpekar att arbetsgivaren regelbundet ska undersöka arbetsförhållanden och bedöma om någon kan drabbas av ohälsa i arbetet.
Arbetsgivaren är också skyldig att utreda orsakerna till ohälsan så att den kan förebyggas i fortsättningen.
Vid senaste besöket redovisade kommunen en del åtgärder men det framgick inte riktigt vad dessa innebar, klagar arbetsmiljöinspektionen.
I varje fall har inte åtgärderna lett till någon minskning av den totala ohälsan som hela tiden ökat från 1999 till i år.
Nu begär arbetsmiljöinspektionen senast 1 juni nästa år en handlingsplan för att hindra ohälsa under våren 2002, för hela året 2002 och för hela året 2003. Kommunen måste också redovisa vilka grupper arbetstagare och hur många i varje grupp som berörs av insatserna. Av planerna måste klart framgå när åtgärderna är gjorda och vem i kommunen som ansvarar för att insatserna sker och följer upp om ohälsan minskar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om