– Just bland äldre kan man se, att spel avsevärt kan förbättra livskvaliteten. Seriöst spelande på en surfplatta blir en form av hjärngympa med en social komponent som kan vara ett sätt att motverka demens, sade Peter Lindgren, vd Visiarc, som bland annat utvecklar appar och spel, designade för att också passa äldre.
Vad är det i så fall som gör att spelmekanismer får folk att anstränga sig lite extra? Och hur kan man tillämpa spelmekanismer inom ett så seriöst område som vård och omsorg?
– Målet med workshopen är att leverera kunskap och idéer som kan användas inom pågående eller nya hälsoprojekt, sa Dag Forsén från Hälsans nya verktyg. Det vill säga att få fram drivkrafter hos spel, som motiverar bland annat äldre att börja träna. Inom Hälsans nya verktyg, jobbar vi med att försöka hitta nya lösningar för vård och omsorg i samhället.
– Sedan har vi en situation med en åldrande befolkning och därför försöker vi hitta på nya, smarta sätt, för att få äldre att ägna sig mer ät hjärngympa och motion. I just den här workshopen tittar vi närmare på spel och spelifiering och hur vi kan använda det, för att skapa en bättre hälsa bland äldre.
Hur kan du summera workshopen?
– Vi fick in flera bra förslag under workshopen. Bland annat att man via en app får gå runt på stan och lösa ett korsord eller en nutidsquiz på olika ställen, för att på så vis motionera och samtidigt träna hjärnan.
Läs mer i fredagstidningen.