Då det fanns ett startbesked för Wildfire innan bygglovet hävdes så kan man principiellt starta attraktionen. Startbeskedet påverkas nämligen inte av ett fallande bygglov, enligt Boverket.
Norrköpings kommun har skickat en förfrågan till nämnda verk för en tid sedan, men något officiellt svar har inte kommit ännu. I förfrågan talar man om en hypotetisk byggnad, då Boverket normalt inte uttalar sig i enskilda fall utöver då de kallas in som expertvittnen vid rättegångar.
– Det är en knivig situation när det kommer till Wildfire eftersom det inte finns något att luta sig emot. Det är den enda i sitt slag, säger Adam Laurin, arkitekt som arbetar med lovfrågor på Boverket.
Men rent teoretiskt ska attraktionen kunna starta redan i år, baserat på att det ska ha funnits ett färdigt startbesked.
– Som vi uppfattat det finns det både startbesked och slutbesked och då menar vi att det inte finns några hinder att använda den här anläggningen trots att bygglov saknas.
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) har inte hört talas om detta innan Folkbladet kontaktar honom. Han berättar att Wildfire är ett svårt fall där det nu handlar om att få klartecken från alla jurister innan man kan gå vidare.
– Jag vågar inte säga något om det eftersom jag inte är juridiskt utbildad. Det här är inte ett område där det går att svara ett enkelt ja och nej. Jag vet inte om någon vet om det faktiskt kommer att kunna starta i år, säger han.
När han får höra om Boverkets teori i frågan törs Reidar Svedahl vara försiktigt optimistisk.
– Den spontana reaktionen är att det här gör mig mer glad än ledsen. Spontant verkar det vara goda nyheter för Kolmården, säger han och tillägger att det finns ett entydigt stöd i nämnden för att få till stånd en lösning så Wildfire kan bli av som tänkt.
– Det här är kanske frågan om 100 000 ytterligare besökare till Kolmården och till Norrköping i sommar. Det är mycket pengar och bra för turismen.
För bara en liten tid sedan var träets inverkan på miljön forum för debatt i Wildfireföljetongen. En anmälare var orolig över den skada dagvattnet kan göra på naturreservatet nedanför berg och dalbanan med tanke på gifterna från det impregnerade virket som Wildfire är byggt av. Nämnden har där beslutat att inte gå vidare med klagomålet om dagvattenhantering från berg- och dalbanan.
Följetongen om Wildfire kan, även om attraktionen startar, fortsätta med så väl överklagan som nya anmälningar till nämnden. Teoretiskt sett skulle det kunna gå tio år till med överklaganden åt olika håll - sedan preskriberas fallet.