Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Whiskyflaskan var muta

En svensk befälhavare som lämnade en flaska whisky hos handläggaren på Sjöfartsinspektionen när han sökte dispens för sitt fartyg har nu dömts av Norrköpings tingsrätt till 1500 kronor i böter för bestickning.

Att ge handläggare på Sjöfartsinspektionen en flaska whisky går inte för sig, har  tingsrätten slagit fast.   Foto: Scanpix/arkiv

Att ge handläggare på Sjöfartsinspektionen en flaska whisky går inte för sig, har tingsrätten slagit fast. Foto: Scanpix/arkiv

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-11-08 06:00
Mannen är befälhavare på ett svenskt lastfartyg som ofta anlöper en industri utanför Norrköping. För den typen av trafik finns regler som säger att fartygen måste pumpa i land sin s k sludge, restprodukter från maskinrumsolja, varje gång de anlöper en hamn. Dispens från kravet kan medges för fartyg som har avtal med en godkänd avfallsmottagare.

Fick klartecken
Befälhavaren fick på telefon besked om kraven var uppfyllda, att dispens skulle medges och att blanketten fanns på internet. Men då han hade ärenden i Norrköping besökte han handläggaren på Sjöfartsinspektionen, fick en blankett och lämnade kvar en kasse på golvet, en kasse med en flaska whisky i. Handläggaren upptäckte den när befälhavaren gått.

Stränga regler
Handläggaren uppfattade inte händelsen som ett mutförsök men valde ändå att anmäla den eftersom Sjöfartsinspektionen har mycket stränga regler vad gäller gåvor till anställda.
Det är enligt honom vanligt bland sjöfolk att man ger mindre gåvor till anställda i hamnar och på myndigheter. Det förekommer även i Sverige, även om svenska myndigheter är mindre utsatta än utländska.
En gåva avsedd som en trevlig gest, inte som en muta, säger befälhavaren. Han anser att det hör till vett och etikett att ta med sig något när man kommer på besök.

46 kronor
Han hade redan vid telefonsamtalet fått klart för sig att han skulle få dispens, någon påtryckning var det inte fråga om, säger han.
Flaskan hade han köpt för 46 kronor utomlands. Orsaken att han inte lämnade över flaskan direkt utan lämnade den i en påse på golvet var att han ville vara diskret och inte försätta handläggaren i en situation där han måste tacka för gåvan.

Svenska priser gäller
Värdet på whiskyn i Sverige motsvarar 340 kronor. Det innebär att värdet ligger över den beloppsmässiga gräns (100-200 kronor) som gäller när gåvan blir otillbörlig, menar tingsrätten.
Men eftersom värdet ändå inte är särskilt stort och det inte finns anledning att ifrågasätta befälhavarens syfte med gåvan bedömer tingsrätten straffvärdet som lågt och stannar vid penningböter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om