Vrinnevi riskerar bli ett andra klassens sjukhus
NORRKÖPINGDet pågår en nedmontering av Vrinnevisjukhuset. ViN riskerar att bli ett andra klassens sjukhus. Det menar Lars-Göran Pettersson, ordförande i läkarrådet vid ViN som är orolig för att sparkraven ska slå hårt mot ViN.
"Vi är rädda för att Vrinnevisjukhuset inte blir ett fullvärdigt länssjukhus. Vi har ett fint sjukhus i dag. Det vill vi ha kvar", säger Lars-Göran Pettersson, ordförande i läkarrådet vid ViN. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
- Historiskt sett har det alltid varit så. US tror jag politiker och högre tjänstemän ser som juvelen i kronan, säger Lars-Göran Pettersson.
Länssjukvården ska spara tio procent medan den högre specialistvården ska spara tre procent. ViN är ett länssjukhus och får inte kalla vård som bedrivs här för specialistvård, trots att det delvis är samma vård som på US - och måste därför spara mer, säger Lars-Göran Pettersson.
<b>Tomma lokaler</b>
Verkligheten i Norrköping är att två psykiatriska avdelningar står tomma, TNE är stängd, geriatriken är avskaffad som egen avdelning, vårdplatser har försvunnit från de opererande klinikerna, hudkliniken är till stor del utlokaliserad till centrum, stora delar av den laboratoriemedicinska och patologiska verksamheten är flyttade till Linköping och käkkirurgen är på väg att flyttas till US.
Är det rimligt att patienter från Norrköping i allt större utsträckning ska åka till Linköping för vård? Hur slår det nya sparbetinget? Ovissheten och oron är stor på Vrinnevisjukhuset.
<b>"Vi vill göra allt vi kan"</b>
- Vi är rädda för att Vrinnevisjukhuset inte blir ett fullvärdigt länssjukhus. Vi har ett fint sjukhus i dag. Det vill vi ha kvar. Det gäller också att ha en viss kvalitet på sjukhuset om man ska kunna rekrytera folk i framtiden.
- Vi som har patienterna framför oss vill kunna göra allt vi kan för dem. Det är tufft redan i dag. Det finns inte vårdplatser. Kirurgen har stängt en avdelning och utnyttjar platser på andra avdelningar istället, i första hand på ortopeden. Personalen där är inte kunnig på kirurgipatienter. Det innebär en ökad medicinsk risk, säger Lars-Göran Pettersson.
Röntgen i länet ska slås ihop till en enhet, med gemensam administration. I Norrköping är man rädd att förlora i närhet och kontakt.
- Jag tycker att de styrande borde vara ärliga och tala om vad det innebär att spara så mycket, säger Lars-Göran Pettersson.
<b>Begränsar fria valet</b>
Landstingets dåliga ekonomi begränsar också det s k fria valet som regering och riksdag proklamerat. I teorin ska man kunna söka vård på annan ort om kön för behandling är lång. Men det är det egna landstinget som får betala. Kravet för att få vända sig till annan ort är att man står på en väntelista. Därför sätts inte de som kan vänta upp på någon väntelista - och kan alltså inte utnyttja det fria valet.
<span class=rub>"Grundlösa farhågor"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Farhågorna är grundlösa, säger Paul Håkansson (s), landstingsstyrelsens ordförande.</span>
- Jag upplever att det finns precis samma oro på alla tre orterna, Motala, Norrköping och Linköping, säger Paul Håkansson.
Om det fanns en länstäckande tidning skulle det framstå tydligare, liksom att en rad sparåtgärder görs redan nu, inte bara i Norrköping, utan även i Motala och Linköping, säger han. I Linköping gäller oron om US ska få vara ett universitetssjukhus och i Norrköping handlar det om oro för att ViN ska bli degraderat, säger Paul Håkansson.
- Jag menar att alla farhågor är grundlösa.
<b>Koncentrerad verksamhet</b>
En rad av problemen på ViN just nu har med personalbrist att göra, påpekar han. Klart är dock att samtliga tre sjukhus kommer att bli tvungna att genomföra sparåtgärder. Hur det ska ske utreds just nu, en utredning som ska vara klar i höst.
Enligt Paul Håkansson kan det bli så att viss verksamhet koncentreras till ett visst sjukhus, att de tre sjukhusen blir bra på olika saker och att patienterna får resa inom länet. Det handlar inte om några stora avstånd, menar han. Med de begränsade resurser som finns går det inte att upprätthålla alla specialiteter på alla sjukhus.
- Vår uppgift inom landstinget är inte att skapa arbetstillfällen utan att ge östgötarna den bästa sjukvården, säger Paul Håkansson.
<span class=rub>Slåss för käkkirurgen</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Björn Jameson (m), Norrköping, ledamot i landstingsfullmäktige, delar läkarnas oro för att Vrinnevisjukhuset tappar allt mer verksamhet. Själv slåss han mot flytten av den käkkirurgiska kliniken från Norrköping till Linköping.</span>
- Jag ser att det tunnas ut, säger Björn Jameson om Vrinnevisjukhuset. Det går allt mer mot en stor vårdcentral. Det är synd.
Själv slåss han för att den käkkirurgiska kliniken i Norrköping inte ska flyttas till US i Linköping, ett besparingsförslag som enligt Paul Håkansson redan beslutats om av Rekonstruktionscentrums chef.
- Beslutet är fattat, säger Paul Håkansson.
- Att tro att man sparar genom att flytta patienter och personal från Norrköping till Linköping, det tror jag inte på, säger Björn Jameson.
Också tandläkarorganisationer i stan har protesterat mot flytten.
- Vi har en bra käkkirurgi i Norrköping, säger Björn Jameson.
I en interpellation till landstingsfullmäktige på tisdag vill Björn Jameson ha svar på en rad frågor kring käkkirurgen, som vad landstingsledningen tänker vidta för åtgärder i ärendet och om det kommer att inbjudas till någon form av offentlig debatt i ärendet.