Vimmel och gamla minnen - Folkbladet 100 år
Vimmel, gamla goda minnen och så naturligtvis tal. Allt fanns med på invigningen av utställningen "Folkbladet - 100 år i Norrköping". Och Stadsmuseets utställningslokal var fylld till brädden.
Fotografiet på Majlis Alm som arrangerade minnesstunden vid Rådhuset efter mordet på Olof Palme går att se på utställningen. - Det är underbart här. Folkbladet har funnits med mig i generationer, förklarar hon. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- Drygt 800 besökare har det nog varit, och det är mycket bra, sa Hasse Eriksson, chef för Stadsmuseet.
Och det var många som konstaterade att de måste återkomma någon annan dag för att helt kunna ta del av utställningens innehåll, under lite mindre trängsel.
Folkbladets fem K
Invigningstalare var Lars Stjernkvist och han sammanfattade Folkbladet utifrån fem ord som alla börjar på bokstaven k. Som en kär vän, en kritisk granskare, kraft, kris och kamratskap.
- Folkbladet har en kraft som en uppnosig och uppstickande lillebror, det såg vi i samband med diskussionerna om Strömmen och nu sist i frågan om en fullvärdig akut, sa Lars Stjernkvist och påminde om att Folkbladet faktiskt hade svensk tidnings första kvinnospalt.
Stor betydelse
Folkbladet har betytt mycket för många. Med på bild i utställningen finns Majlis Alm, som vid mordet på Olof Palme arrangerade en minnesstund på Tyska torget.
- Folkbladet har betytt mycket i flera generationer. Min morfar och mormor jobbade på en fin herrgård utanför Norrköping, men där fick de inte läsa Folkbladet. När det sedan framkom att de hade tidningen undangömd så att de ändå kunde läsa den fick min morfar välja mellan jobbet eller att fortsätta läsa tidningen, berättar hon och fortsätter.
- Han valde tidningen. Så stark var känslan för den, det var ju enda chansen till information. Det var stort och det har jag haft med mig i alla år.
Invigningsdagen var nog allra roligast för tidigare Folkbladetmedarbetare som strålade samman och kunde utbyta minnen.
- Var har du mina gamla negativ från 50-talet, utbrast Sture Ryman glatt när han fick syn på Gunnar "Bonne" Bonnevier.
Båda har de arbetat som fotografer på Folkbladet och minns tillsammans med Sören Lindell hur det var på plåttiden när Folkbladet låg på Garvaregatan.
- Ibland brann de där maskinerna som vi använde, då var det annat att göra bilder, säger Sören Lindell och minns jobbet som elev för Sture och fotouppdraget med föreställningen Biffen och Bananen. De skrattar båda glatt och talar i mun på varandra så att det är nästan omöjligt att hänga med. Men Sture förklarar.
- Sören var min första elev, han var allt en bra fräck sådan, skrattar han innan de försvinner i vimlet.
Utställningen "Folkbladet - 100 år i Norrköping" pågår fram till den 17 april.