Varför vill hon då höja avgiften?ritt Johansson förklarar:
– Tidigare kostade färdtjänsten 20 kronor, men i februari sänkte man den till 17 kronor. Det innebär att chaufförerna måste hålla på och treva efter tre kronor i växel, när man kommer med en tjuga.
– Det var mycket bättre tidigare, när man bara kunde lämna över en tjuga och så var det klart.
Eller också får man väl ge chauffören tre kronor i dricks, om man vill?
– Ja, men det är många som vill ha ordning och reda enligt gällande bestämmelser och då ska man ju få tillbaka tre enkronor. Men det krånglar som sagt bara till det.
Att Östgötatrafiken sänkte färdtjänstavgiften med tre kronor i februari, fordrar också en förklaring, eftersom det ju oftast handlar om höjningar.
Eva Jylltorp, kommunikationschef hos Östgötatrafiken, förklarar:
– Priset för en enkelbiljett i tätorten med färdtjänsten är detsamma som för en enkelbiljett i den allmänna kollektivtrafiken.
– Och den 1 februari gjorde vi en utjämning så att en enkelbiljett kostar lika mycket i alla kanaler, exempelvis både med reskassa och i appen, så numera kostar en enkelbiljett i tätorten alltid 25 kronor för vuxen och 17 kronor för en ungdom och senior.
– Åker man med färdtjänsten betalar man priset för ungdom och senior. Och då blir det alltså 17 kronor för såväl en färdtjänstresa, som för en resa i den vanliga trafiken med buss eller spårvagn.
Har du hört några reaktioner på ändringen?
– Ja, jag har hört en del förvånade reaktioner, men om man tycker det är besvärligt med tre kronor tillbaka i växel, och hellre vill lämna en tjuga, så blir säkert chauffören glad!