Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill ha vinst av miljösatsning

Utbyggnaden av den miljövänliga spårvägen har inneburit fler resande och ökade intäkter för landstinget medan kommunen fått stå för kostnaderna.

Miljövänligt. Spårvägssträckningen från Ljura till Navestad fick fler att resa kollektivt. Nu vill kommunen ha utdelning på sin investering.

Miljövänligt. Spårvägssträckningen från Ljura till Navestad fick fler att resa kollektivt. Nu vill kommunen ha utdelning på sin investering.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2014-08-07 14:56

Nu vill Norrköpings kommun ha tillbaka minst 12 miljoner och helst hela 30 miljoner kronor från landstinget.

Den 1 januari 2012 blev landstinget kollektivtrafikmyndighet i länet. Samtidigt pågick utbyggnaden av spårvägen från Ljura till Navestad.

I uppgörelsen, skatteväxlingen, som reglerar kommunens medfinansiering av landstingets budget för kollektivtrafik har man inte tagit hänsyn till den ökning av antalet resenärer, med ökade intäkter, som spårvägssatsningen inneburit.

Kommunen har räknat ut att resandet med kollektivtrafiken mellan Ljura och Navestad, sedan utbyggnaden av spårvägen, ökat med 17,5 procent från 2009 till 2013.

Under samma tidsperiod har resandet i den övriga kollektivtrafiken i Norrköpings tätort minskat med 1,6 procent.

Det tolkar kommunen som att spårvägen ökat attraktionskraften jämfört med bussar med nästan 20 procent.

Merintäkterna som spårvägen i Norrköping ger per år är enligt kommunen 12 miljoner kronor. Och 17 spårvagnar istället för 23 bussar har gett en besparing på 18 miljoner kronor per år på grund av färre förare. Totalt 30 miljoner kronor som kommunen vill ha del av.

I avtalet med landstinget fick Norrköpings kommun bara kompensation för den större kapacitet som spårvagnar levererar jämfört med bussar.

– Då var uppgörelsen att kostnaderna för spårvägen lades vid sidan om. Det berodde på två saker. Det ena var att man menade spårvägsbeslutet var ett beslut som vi i Norrköping tagit, men också att det var svårt att veta vad kostnaden skulle bli, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

– Det är först nu vi ser vad faktiskt utbyggnaden av spårvägen i Norrköping har inneburit.

– Vi ser att det har varit en väldig framgång, att resandet har ökat. Det är absurt att Norrköping får bära de ökade kostnaderna för spårvägen, men vi får inte del av de ökade intäkterna.

Lars Stjernkvist efterlyser en modell som uppmuntrar kommunerna till miljövänliga investeringar.

Kommuner som gör miljövänliga investeringar ska inte missgynnas, är hans utgångspunkt.

– Det måste betyda att om man tar på sig extra kostnader, måste man också få vinsten av de extra kostnaderna.

Förslaget till kommunstyrelsen är att kommunens förvaltning ska ta kontakt med landstingets förvaltning och gå igenom underlaget. Nästa steg är att ta en diskussion med landstinget om en förändring.

Miljonerna skulle innebära mycket för tekniska nämnden i Norrköping vars ekonomi varit hårt pressad. Pengarna behövs också när kommunen ska göra följdinvesteringar till Ostlänken.

Kollektivtrafiken

Landstinget med sin trafiknämnd är sedan 2012 regional kollektivtrafikmyndighet och ansvarar för all kollektivtrafik i länet.

Trafiknämnden bereder förslag till riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem som landstingsfullmäktige sedan beslutar om.

I det regionala trafikförsörjningsprogrammet fastställer trafiknämnden regelbundet, i samråd med kommunerna, plattformen för den regionala kollektivtrafiken.

AB Östgötatrafiken ägs av landstinget.

I januari 2015 bildas Region Östergötland, då landstinget i Östergötland och Regionförbundet Östsam slås ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om