Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill begränsa cancervården

Landstinget ska spara 326 miljoner kronor. Ett av förslagen från kirurgi- och onkologicentrum är att avstå från viss behandling vid lungcancer som inte går att bota, att sätta ett tak på två kurer.  - Vad får två månaders livsförlängning kosta, när det finns nya reumatikerläkemedel och en eftersatt psykiatri? säger centrumchef Gunilla Gunnarsson.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2008-02-28 03:00
Förslaget handlar om att under 2008 och 2009 ta bort vad som kallas den tredje och fjärde linjens palliativa cytostatikabehandling för lungcancerpatienter. Palliativ vård, eller terminalvård, har till främsta uppgift att lindra symptom på en sjukdom eller ett förlopp. Det är en utbudsbegränsning som kräver ett politiskt beslut, i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland. Förslaget innebär en besparing på totalt 1,5 miljoner kronor. Den tredje linjen berörde 15 patienter i Östergötland 2007 och den fjärde linjen fem patienter. - Klinikerna måste få lyfta den här typen av förslag, säger Gunilla Gunnarsson, centrumchef för kirurgi- och onkologicentrum. - Vi får inga nya pengar 2008 och inte eller 2009, då vi dessutom ska klara oss på en procent mindre. Nu har vi ett sparbeting på det. Inom cancervården är det enorm utveckling på medicinsidan, med nya, dyra mediciner. Sjuklig fetma
- Den måste vi klara, när det gäller botande behandling eller behandling som förlänger livet med flera år. Dessutom har vi fetmaområdet, med många patienter med sjuklig fetma i kö för magsäcksoperationer. Behovet är stort där. Vi vet att de här patienterna löper stor risk att få andra sjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, och risken är ökad att dö i sin sjukdom. - Det är ett exempel på vad som händer. Ett annat är prostatacancer. Vi har varit bland landets lägsta vad det gäller att söka, och kontrollera PSA, som påvisar prostatacancer. Vi tror att vi successivt kommer att närma oss storstäderna. Det är också ett område som kommer att kräva ytterligare resurser, både för utredning och behandling. - Hela den här utvecklingen är vårt bekymmer de närmaste två åren, säger Gunilla Gunnasson. Vi får inga pengar för utvecklingen. Däri ligger våra åtgärdsplaner. - Vi har en åtgärdsplan per klinik, vilket är enligt de politiska instruktionerna. Där ingår allt från stort till smått, från tidningarna i väntrummen och kosten till patienterna till förslag på vissa saker som kräver politiskt beslut, till exempel att avstå från att ge viss behandling, säger Gunilla Gunnarsson. - Det är till exempel tredje-fjärde linjens understödjande behandling vid viss cancer. Om man har en spridd cancer som man inte kan bota, ger man olika kurer. Man byter kur om den inte fungerar. Man skulle kunna besluta att två kurer får man och sedan får man inte fler behandlingar. - Det avviker från Sverige i stort, även om det finns förslag i Lund nu. Överläkarna kan inte stå med beslutet själva. Ska man ta sådana beslut måste man vara överens med politikerna. Svår debatt
- Vad får två månaders livsförlängning i snitt kosta, när det finns nya reumatikerläkemedel, en psykiatri som är eftersatt, och vi vet att det finns biverkningar också. Debatten är bra - men den är svår, säger Gunilla Gunnarsson. - Cancerbegreppet är speciellt. Det är svårt att diskutera i banorna att man kanske inte får allting. Men det finns andra grupper som definitivt inte får vad de behöver, t ex fetma-patienter. FÖ: Nu är du ute på minerat område? - Ja, absolut. Men jag tror att vi måste ta det, i Sverige, vi måste ta det nationellt, säger Gunilla Gunnarsson.
Andra sparförslag för 2008 och 2009 som hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till: Kirurgi- och onkologicentrum: Inga lungtransplantationer för patienter över 55 år med KOL. 1,5 miljon kronor. Rekonstruktionscentrum: Utglesat utbyte av äldre hörapparater. 0,5 miljon kronor. Medicincentrum: Utlandsvård reumatiker. 1 miljon kronor. Närsjukvården i östra Östergötland. Väntar med tillsättandet av tre sjukskötersketjänster för dygnet runt-behandling med trombolys vid stroke vid ViN. 1 miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om