NORRKÖPING
Det vill moderaterna i Norrköping införa, enligt ett nytt förslag som man presenterade vid en presskonferens på tisdagen.
– Vi måste göra något för att komma tillrätta med bristen på likvärdighet inom Norrköpings skolor, sa oppositionsrådet Sophia Jarl (M) som presenterade förslagen tillsammans med Maria Vargö (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.
– Skoldebatten i Norrköping kommer säkert att fortsätta i höst, eftersom alla partier i kommunfullmäktige är överens om att skolresultatet måste höjas i Norrköping. Så därför kommer vi redan nu med förslag på förbättringar för skolan.
– För även om alla pratar om skolproblemen, är det väldigt få förslag som kommer från de olika partierna i fullmäktige.
Men här är de tre förslagen från Moderaterna:
1) Inför obligatoriskt aktivt skolval. Kommunen tar inte tillräckligt ansvar för att sprida utbudet av skolor i Norrköping. Många familjer har troligen inte kunskap om det fria skolvalet kommer då inte i närheten av att diskutera ett aktivt val av skola.
2) Inför gemensam kö för alla skolor. I dag har huvudmännen en särskild kö och inom kommunens skolor måste föräldrar stå på kö hos den särskilda skolan. Detta tror vi begränsar benägenheten att göra ett aktivt val, på grund av för mycket administration.
3) Inför kvalitetsredovisningar av skolor. När kommunen inte erbjuder sammanställningar av kvalitetsredovisningar för kommunens enheter, blir det svårt för familjer att gör aktiva val. Idag finns ingen redovisning och kommunen har inte ens en definition av "god kvalitet" för skolans verksamheter.
Sedan 1992 har Norrköping ett fritt skolval, men nu vill alltså moderaterna införa obligatoriskt skolval.
– Idag är det olika kvalitet på undervisningen och utbildningsnivån i olika skolor i Norrköping och för att minska segregationen och öka elevernas möjlighet till en likvärdig utbildning, tror vi på att fler familjer behöver göra ett aktivt skolval.
Hur många gör ett frivilligt aktivt skolval dag?
– När det gäller grundskolorna är det mellan 20 och 30 procent som gör det och det är endast de som gör ett aktivt val till friskolor som finns med i den här statistiken. Och vi vet att det är många föräldrar som inte ens känner till att man kan göra aktiva skolval här i Norrköping. Kommunen måste därför informera bättre om denna möjlighet, både vilka kommunala skolor som finns och vilka fristående,
Men om nu många väljer samma skola, så att den riskerar att bli överfull, hur gör man då?
– Man får väl ha ett förstaval och ett andraval, om man inte kommer in på förstavalet.
Många föräldrar vill väl ha sitt barn i närmaste skolenheten av praktiska skäl?
– Ja, då är det bra och då gör man det valet. Särskilt om man också är nöjd med kvaliteten på den skolenheten.
När tror du ett sådant här förslag kan bli verklighet?
– Tidigast i så fall till höstterminen 2020 och får vi inte med oss de andra partierna, ser jag det här som en tänkbar fråga inför nästa val 2022.