Det tog alltså fyra år från polisens besalg av butikens varor till den friande domen då man fick varorna tillbaka. Därför krävde företaget Vikbolandet skadestånd på mångmiljonbelopp. JK har nu beslutat att företaget till viss del har rätt till skadestånd, men inte alls i den omfattning man krävt. I nuläget preciserar inte JK något skadeståndsbelopp.
Det var i augusti 2001 som polisen slog till mot butiken i Norrköping där det då sålts socker, turbojäst och aktivt kol i mängder. Flera av butikens kunder hade ägnat sig åt hembränning och det misstänktes att ägarna till bolaget informerat sina kunder om hur hembränning går till.
En lång rättsprocess hade sin början och det drog ut på tiden. Först tre år senare väcktes åtal mot männen. Tingsrätten ogillade åtalet och männen friades. Även hovrätten kom till samma slutsats. Då fick också de båda bolagsmännen tillbaka sitt gods - ett gods som till stora delar var obrukbart nu.
2005 lämnades ett yrkande om skadestånd in till JK. Först nu har alltså ett beslut i den frågan fattats. JK anser att staten inte är skadeståndsskyldig för att en förundersökning inletts och ett åtal väcktes. Inte heller den långsamma handläggningen ger rätt till skadestånd menar JK.
Däremot borde polisen ha undersökt om det gick att sälja jästen med hänsyn till den korta hållbarhetstiden. Eftersom detta aldrig undersöktes ska bolaget ersättas för den förstörda jästen. JK vill nu att oblaget kommer in med en skriftlig precisering av vad jästen var värd.