Vid graviditeten blir pappan lätt bortglömd
NORRKÖPINGBåde kvinnan och mannen behöver stöd och praktisk hjälp före och efter ett barns födsel. Tiden närmast efter födseln är en kritisk tid med alla de förändringar i parrelationen barnet medfört.Pappan blir lätt bortglömd. Han behöver mer plats för att få en bättre relation.
Kristina Allerth, hälsosamordnare i Skärblacka, har forskat i föräldraskap. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Forskningen grundar sig på uppgifter från litteratur och offentliga utredningar.
I Skärblacka pågår ett projekt Leva tillsammans.
- Jag har gjort en fortsättning på studien grundad på intervjuer, berättar Kristina Allerth. Denna studie är klar men inte tryckt ännu. Intervjuerna visar stor överensstämmelse med vad jag kommit fram till i den första studien.
- Vi kommer från mödra- och barnavårdscentralen i Skärblacka att arbeta målmedvetet för att stödjande blivande och nyblivna föräldrar i deras föräldraroll och parrelation. Här är det viktigt att ta fram pappans roll utan att för den skull på något sätt försumma modern.
Första barnet i en familj föds allt oftare utanför äktenskapet. Andelen låg i början på 90-talet på 65 procent.
<b>Sena födslar</b>
Under 60- och 70-talen föddes barnen i unga åldrar, moderns medianålder var 24 år. Nu ligger den närmare 30 år. Tendensen är densamma i hela västvärlden. En förklaring är att unga män och kvinnor ägnar allt längre tid åt studier och att etablera sig på arbetsmarknaden. Unga människor säger också ofta att de vill göra annat innan de blir föräldrar.
I dag är familj inget entydigt begrepp. Familjekrets är en bättre beskrivning. Familjekretsen kan bestå av båda biologiska föräldrarna, ensamstående mamma eller pappa, biologisk pappa eller mamma med annan partner, fosterföräldrar omväxlande med biologiska föräldrar och mor-, farföräldrar eller andra släktingar.
<b>Separationsrisk</b>
På 70-talet blev det vanligt att par flyttade samman under tonåren. För barn födda på 70-talet är samboende vanligt men man flyttar samman senare än föräldrarna. Samboende sker tidigare om uppväxten skett i familjer med låg social status. Studerande flyttar sällan samman i tidig ålder
Ofta sker giftermål då första barnet väntas eller strax efter att barnet är fött. De främsta skälen till att sambopar gifter sig är att vigseln visar att förhållandet är allvarligt, för barnens skull eller för att det är tradition att gifta sig.
Risken för separation är hög då första barnet är fött. Det går naturligtvis lättare att flytta isär för samboende än gifta.
<b>Tvekan </b>
Många män och kvinnor känner stor tvekan inför att bli föräldrar. Barnet kommer att förändra föräldrarnas livssituation på ett dramatiskt sätt. Kvinnan genomgår kroppsliga förändringar. Konflikter kan uppstå mellan yrkesanpassning och föräldraskap.
Samtidigt med tvekan anser både män och kvinnor att barn är en bekräftelse på livets existentiella höjdpunkt samt en bekräftelse på den egna identiteten och relationen.
Trots alla möjligheter att skydda sig mot graviditeter är en stor del oplanerade. Graviditeten kan vara önskad fast den är oplanerad.
<b>Depression</b>
Kvinnan får en lätt depression efter förlossningen. Oftast är den snabbt övergående, i några fall kan den pågå i flera månader och i några få fall bli bestående. Mindre känt är att även mannen i relationen upplever en motsvarande depression vid förlossningen.
Tiden efter förlossningen är kritisk och leder ofta till slitningar i parets relation. Tiden tillsammans bara för paret minskar drastiskt. Även om man intellektuellt förberett sig är det svårare att klaradet känslomässigt. Det uppstår också ofta bråk i rollfördelningen, om vem som ska göra vad i hemmet.
<b>Påverkan</b>
I sina nya roller som föräldrar sker medvetet eller omedvetet påverkan från den egna barndomen. Oftast vill parterna efterlikna sina föräldrar. Ibland kan de vara missnöjda med något i sin egen uppfostran och försöka ändra detta. Då parterna kan vara olika uppfostrade kan bindningen till de egna föräldrarna skapa konflikter.
Det kan vara viktigt att frigöra sig från föräldrarna och få en mer jämbördig och oberoende relation till varandra i den egna familjen.
- I Sverige har vi unika möjligheter genom vår barn- och mödravård att stödja föräldrarna i deras roll och parrelation, säger Kristina Allerth. Trygga föräldrar är betydelsefulla för att barnet ska få en gynnsam utveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!