"Vi vill vara kvar i Fröbelhuset"
NORRKÖPINGFörskolehistoriska föreningens medlemmar känner oro inför framtiden- Rör inte våra grejor och "vårt" hus!Det nödropet till Norrköpings kommun kommer från Norrköpings Förskolehistoriska förening och dess 70 medlemmar, som känner att man är på väg att tappa fotfästet i sin tillvaro.
Fröbelstugan i Norrköping går en oviss framtid till mötes, eftersom ingen hyresgäst finns. Men Förskolehistoriska föreningen hoppas få finnas kvar i huset, som ju är barnomsorgens vagga i Norrköping och i Sverige. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Och dels har vi fått uppgift om att stadsmuseet ska hämta våra samlingar i Fröbelhuset och ställa in dem i sina magasin på Garvaregatan och det tänker vi INTE låta dem göra, säger Ingrid Sollerud Kullman stridslystet.
- För hamnar de väl i magasin, blir de troligen liggandes där och det är det sista vi vill ska hända med våra samlingar.
Faktum är dock att Förskolehistoriska föreningen via ett beslut i kommunfullmäktige, efter en motion av Lennart Calderon (fp), fått besked om att samlingarna i Fröbelstugan ska hämtas för magasinering.
Men kommunens projektledare Ingvar Almrot, före detta förskollärare och medlem i förhistoriska föreningen säger så här:
- Eftersom kommunen faktiskt tagit ett beslut att samlingarna ska omhändertas av stadsmuseet, måste nu föreningen ta tag i saken genom att skicka in en framställan till Norrköpings kommun där vi redogör för vår syn på saken.
Och hur ser den ut?
- Dels att vi vill ha vår basplats här i Fröbelhuset, som ju faktiskt är något av förskolans och barnomsorgens vagga i Sverige och som sådant av nationellt intresse. Något jag tror att Norrköpings kommunansvariga inte insett ännu.
- Dels vill vi ha kvar våra samlingar här i huset, så vi kan utveckla och bevara dem på ett bra sätt.
- Och vi huserar gärna här tillsammans med någon annan hyresgäst för att på så vis kunna ha vår verksamhet, inklusive föreläsningar och tillfälliga utställningar kvar i huset.
- Så vi kräver inte på något sätt att få disponera hela huset, men hoppas att kommunen låter oss ha delar av det och sedan stöttar oss, ungefär som man stöttar Norrköpings skolmuseum i Oskarsskolan.
- Och vi fortsätter gärna samarbeta med stadsmuseet som hittills med katalogisering av allt vårt material.
- Vidare kan jag nämna att stadsarkivet i Rådhuset har mycket material från starten av förskolan, eller folkkindergarten, som det hette vid starten i Norrköping 1904, då systrarna och pionjärerna Maria och Ellen Moberg, startade verksamheten här.
När det gäller Fröbelstugan skriver stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz så här:
- Ur socialhistorisk synpunkt har Fröbelstugan ett stort värde, eftersom den var den första folkkindergarten, barnträdgården, i Sverige och det blev starten till dagens förskoleverksamhet i Norrköping.
Nämnas kan att föreningen håller på att färdigställa en bok, inför 100-årsjubileet för starten av Sveriges första folkbarnträdgård i Norrköping, där Maria och Ellen Moberg också var pionjärer.- Boken siktar vi på ska vara klar år 2004, då jubileet infaller, säger Ingvar Almrot. Och förhoppningsvis finns både vi och våra samlingar kvar i Fröbelstugan även då...