Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi vill vara kvar i Fröbelhuset"

NORRKÖPING
Förskolehistoriska föreningens medlemmar känner oro inför framtiden
- Rör inte våra grejor och "vårt" hus!
Det nödropet till Norrköpings kommun kommer från Norrköpings Förskolehistoriska förening och dess 70 medlemmar, som känner att man är på väg att tappa fotfästet i sin tillvaro.

Fröbelstugan i Norrköping går en oviss framtid till mötes, eftersom ingen hyresgäst finns. Men Förskolehistoriska föreningen hoppas få finnas kvar i huset, som ju är barnomsorgens vagga i Norrköping och i Sverige.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Fröbelstugan i Norrköping går en oviss framtid till mötes, eftersom ingen hyresgäst finns. Men Förskolehistoriska föreningen hoppas få finnas kvar i huset, som ju är barnomsorgens vagga i Norrköping och i Sverige. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-29 00:00
- Dels lever vi bara vecka för vecka i våra lokaler i Fröbelhuset, där vi inte har något kontrakt som kan hålla oss kvar i de här lokalerna.
- Och dels har vi fått uppgift om att stadsmuseet ska hämta våra samlingar i Fröbelhuset och ställa in dem i sina magasin på Garvaregatan och det tänker vi INTE låta dem göra, säger Ingrid Sollerud Kullman stridslystet.
- För hamnar de väl i magasin, blir de troligen liggandes där och det är det sista vi vill ska hända med våra samlingar.
Faktum är dock att Förskolehistoriska föreningen via ett beslut i kommunfullmäktige, efter en motion av Lennart Calderon (fp), fått besked om att samlingarna i Fröbelstugan ska hämtas för magasinering.
Men kommunens projektledare Ingvar Almrot, före detta förskollärare och medlem i förhistoriska föreningen säger så här:
- Eftersom kommunen faktiskt tagit ett beslut att samlingarna ska omhändertas av stadsmuseet, måste nu föreningen ta tag i saken genom att skicka in en framställan till Norrköpings kommun där vi redogör för vår syn på saken.
Och hur ser den ut?
- Dels att vi vill ha vår basplats här i Fröbelhuset, som ju faktiskt är något av förskolans och barnomsorgens vagga i Sverige och som sådant av nationellt intresse. Något jag tror att Norrköpings kommunansvariga inte insett ännu.
- Dels vill vi ha kvar våra samlingar här i huset, så vi kan utveckla och bevara dem på ett bra sätt.
- Och vi huserar gärna här tillsammans med någon annan hyresgäst för att på så vis kunna ha vår verksamhet, inklusive föreläsningar och tillfälliga utställningar kvar i huset.
- Så vi kräver inte på något sätt att få disponera hela huset, men hoppas att kommunen låter oss ha delar av det och sedan stöttar oss, ungefär som man stöttar Norrköpings skolmuseum i Oskarsskolan.
- Och vi fortsätter gärna samarbeta med stadsmuseet som hittills med katalogisering av allt vårt material.
- Vidare kan jag nämna att stadsarkivet i Rådhuset har mycket material från starten av förskolan, eller folkkindergarten, som det hette vid starten i Norrköping 1904, då systrarna och pionjärerna Maria och Ellen Moberg, startade verksamheten här.
När det gäller Fröbelstugan skriver stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz så här:
- Ur socialhistorisk synpunkt har Fröbelstugan ett stort värde, eftersom den var den första folkkindergarten, barnträdgården, i Sverige och det blev starten till dagens förskoleverksamhet i Norrköping.
Nämnas kan att föreningen håller på att färdigställa en bok, inför 100-årsjubileet för starten av Sveriges första folkbarnträdgård i Norrköping, där Maria och Ellen Moberg också var pionjärer.- Boken siktar vi på ska vara klar år 2004, då jubileet infaller, säger Ingvar Almrot. Och förhoppningsvis finns både vi och våra samlingar kvar i Fröbelstugan även då...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om