Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi sover för lite"

Varannan tonåring säger att de får för lite sömn varje natt. De är också i stor utsträckning drabbade av negativ stress.
- Elever är tröttare nu än förr, säger yrkesvägledaren Tommy Ripmarken.

Lotta Häyrynen, Gabriella Jakobner och Zerina Canovic håller med om att skolungdomar sover för lite.
FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Lotta Häyrynen, Gabriella Jakobner och Zerina Canovic håller med om att skolungdomar sover för lite. FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Foto:

NORRKÖPING2004-03-25 06:00
Enligt en rapport från barnombudsmannen sover barn och ungdomar för lite. Folkbladet har valt att kolla upp hur det stämmer överens med elever på Ljuraskolans högstadium.
Karin Egelius som är ordförande i elevrådet på Ljuraskolan upplever att hon sover dåligt för att hon är stressad och har mycket att göra:
- Jag har för höga krav på mig själv. Många kvällar kan jag inte somna för att det är så mycket i skolan och på fritiden. Jag lägger mig i tid men kan inte somna på grund av alla tankar som far runt i huvudet.
Lotta Häyrynen, vice ordförande, sover inte heller tillräckligt mycket:
- Jag lägger mig alldeles för sent. Jag väljer att se på tv, spela tv-spel eller sitta framför datorn i stället.

TV istället för sömn
Hon berättar också att hennes föräldrar lägger sig innan hon själv väljer att sova och att de inte har koll på hur länge hon är vaken.
Vanligast är att skolungdomarna prioriterar att se på TV eller göra något annat i stället för att sova. Det gör i alla fall många av hennes kompisar.
Tommy Ripmarken har arbetat inom skolvärlden i snart trettio år. Just nu jobbar han som studie- och yrkesvägledare på Ljuraskolan.
- Jag tycker att elever nu för tiden är tröttare än vad elever var förr. De verkar också mer stressade. I både åttan och nian finns det elever som har tendens till magkatarr, berättar han.
Han märker störst skillnad på tjejerna. De tror att de måste vara tio gånger bättre än killarna för att nå framgång. Han berättar att vissa engagerar sig väldigt mycket skolan och i aktiviteter på fritiden. I längden blir några nästan utbrända. Den största anledningen till den ökade stressen tror Tommy beror på att skolorna i landet inte anpassat sig ordentligt till den nya läroplanen. Vi lever i en tid där det hela tiden kommer in nya fakta och ny information. Lärarna förväntar sig att alla elever ska kunna allt.
- Lärarna borde ta hänsyn till varje elevs förmåga och inställning, säger han.

För många prov
Barnombudsmannen rapporterar att var tredje elev - åldersgrupp 9-16 år - tycker att för många prov stressar dem.
Karin Egelius och andra tjejer i elevrådet har märkt att det är ganska många i skolan som känner sig stressade. De tror det beror på att de har för många prov alldeles för tätt inpå varandra. Lotta Häyrynen, som är vice ordförande, berättar att elevrådet planerar att lösa det hela genom en överenskommelse med lärarna. Max tre prov i veckan och bara ett per dag för att minska pressen.
- Det vore bra om man skulle få välja redovisningsform individuellt också, säger Lotta Häyrynen.
Hon menar att vissa passar bättre för muntliga framställningar medan andra tycker bättre om prov i skriftlig form.
Endel lärare frågar i början av varje period hur eleverna vill lägga upp undervisningen. De har olika förslag som eleverna får rösta mellan och eleverna har också möjlighet att komma med egna förslag.
Det är bra men både Karin Egelius och Lotta Häyrynen tycker att eleverna ska engagera sig mer i uppläggningen och inte bara säga ja eller nej. Det vore bättre ur stressynpunkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om