En coronapandemi som fortfarande hänger i och så den vanliga höstsnuvan på det.
Det är en hel del som känner sig lite krassliga nu efter sommaren och myndigheternas rekommendationer är fortsatt att folk ska stanna hemma vid sjukdomsymptom.
För skolverksamheten innebär det här vissa utmaningar.
Antalet lärare som behöver vara hemma och inte kan arbeta kan skifta ganska ordentligt från en dag till en annan.
– Behovet av stöd från Vikariebanken ser olika ut mellan enheterna och varierar från dag till dag. Så stora skillnader som vi har mellan dagarna och enheterna som vi har just nu, har vi i vanliga fall inte, säger Sofie Lindén.
I augusti hade kommunen 216 vikarier ute i sina verksamheter, elva procent mer än under samma månad i fjol.
Ingen anmärkningsvärd skillnad, men behovet har ökat de senaste veckorna.
– Terminen började ganska likt föregående år men vi ser nu en ökning i behovet av vikarier. För att möta skolornas behov arbetar vi intensivt med frågan om hur vi kan rekrytera för att öka på tillgången på vikarier på ett bra och kvalitetssäkrat sätt, säger Lindén.
Det var ju en väldigt tuff vår för många lärare. Hur ser situationen i skolan ut nu?
– Vi har startat upp läsåret utan att addera nya saker. Istället har vi fokuserat på att skapa lugn och hålla i det vi redan tidigare planerat på varje enhet. Successivt återgår vi mer och mer åt det normala, men vi arbetar fortfarande med att hålla i och vara noggranna när det gäller symtom, avstånd, handtvätt och att alla ska hjälpa till och bidra till minskad smittspridning. Arbetsbelastning och arbetsmiljö är något vi hela tiden behöver bevaka. Även om en vikarie sätts in så påverkas kollegor på plats av att man får ta ett större ansvar, och den som är hemma känner av att man ändå har arbetsuppgifter att göra som en vikarie inte kan utföra.
Niclas Sjöström, kommunombud hos Lärarnas riksförbund, är väl medveten om situationen och menar att det är många lärare som fortfarande är lite slitna efter våren.
– Det är många som kanske inte kunnat koppla av som vanligt under semestern. Det är ett ovisst läge och man vet inte riktigt vad som komma skall. Det är klart att det skapar en viss oro, men jag upplever att vi har en tät och bra dialog med arbetsgivaren och vi följer hela tiden utvecklingen, säger han.