"Vi kan inte skapa polisfria områden"
NORRKÖPINGRiksdagsledamoten Lena Ek (c) från Gryt är upprörd över förslaget att lägga ner sex av landets åtta sjöpolisenheter.- Det är inte klokt. Vi kan ju inte skapa polisfria områden i Sverige, säger Lena Ek. Det är fullständigt vansinnigt.
Lena Ek, riksdagsledamot från Gryt, är arg på förslaget att dra in på sjöpolisen. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Utredarens förslag var att de skulle åka taxibåt istället, säger Ek.
Båtarna som kör taxitrafik i skärgården är ständigt upptagna, för att få rörelsen att gå runt, påpekar hon. De kör skolskjutsar och utför andra uppdrag.
- Det finns inga fria båtar som ständigt ligger i hamn och väntar på att polisen ska ringa.
Och kustbevakningen som skulle ta över polisens uppgifter har fått neddragna resurser, säger Lena Ek. De har på ett område mellan Blekinge och Stockholm, inklusive Gotland, två båtar.
- Under sommarhalvåret är det i farleden här ute lika mycket folk som åker som på E 22.
Miljöbrott, sjöfylleri och stölder förekommer sommartid i skärgården.
- Varför har inte den delen av befolkningen rätt till trygghet?
Glesbygden, skärgården och vissa förorter överges av polisen, menar Lena Ek.
- Där polisen inte finns får småföretag svårt att få försäkra sina affärer.
<b>Utflyttning</b>
Utflyttning kan bli en följd av det, varnar Lena Ek.
- Min fråga till Rikspolisstyrelsens chef är: Har inte polisen ansvar för hela Sverige?
Lena Ek har arbetat mycket i riksdagen för att skapa opinion för sjöpolisen. Det tänker hon fortsätta med.
- Jag ska ställa en enkel fråga till justitieministern, om han tänker överge skärgården. Och jag ska försöka få till ett möte med Rikspolisstyrelsens chef.
Lena Ek vill gärna få ner den högsta polisledningen till Gryts skärgård för att de ska få se vilka avstånd det handlar om, vilken verklighet som gäller i skärgården.
<span class=rub>"Det vore ett olyckligt beslut att lägga ner sjöpolisen"</span
<span class=ing>NORRKÖPING
Enligt ett förslag från Rikspolisstyrelsen ska sjöpolisverksamheten i bland annat östgötaskärgården läggas ner.
- Jag tycker att det är olyckligt om man beslutar det här, säger Peder Thorell som i 20 år varit sjöpolis under sommarhalvåret.</span>
Förslaget kommer inte oväntat för Peder Thorell.
- Jag har haft en känsla av att man var på väg åt det hållet, säger han.
Sjöpolisen i Sörmland och Östergötland har en båt som ligger i Nyköping. Under sommarhalvåret har Sörmland bidragit med tre poliser och Östergötland med tre som patrullerar skärgården på den aktuella kuststräckan. Under resten av året har poliserna andra arbetsuppgifter.
Kustbevakningen har en större båt och en mindre racerbåt i Oxelösund och motsvarande i Gryt. De båtarna ska patrullera ett mycket större område än polisbåten.
Enligt Peder Thorell har det från ledningshåll pratats mycket om att samarbeta med kustbevakningen, ett samarbete som är i gång. Kustbevakningen har fått polisiära uppgifter och befogenheter och får beivra brott, det vill säga rapportera t ex sjöfylleri. Utredningarna sköts sedan av polis.
- Vi har ett gott förhållande till kustbevakningen, säger Peder Thorell. Vi samarbetar väldigt mycket.
Samtidigt tycker han att det är skillnad om polis som har en annan vana vid ingripanden mot personer kommer till platsen. Han anser också att glesbygds- och skärgårdsbor har rätt att för sina skattepengar också se poliser ute hos sig ibland.
- När man tittar på polisverksamheten i allmänhet så centraliseras mycket till storstäderna. Söderköpingt ex har ingen polis, den är stationerad i Norrköping, hos Näpo Syd. Och ta Vikbolandet och Arkösund - hur ofta har de sett en polis där?
Det sjöpolisen får ta tag i sommartid är t ex sjöfylleri, stölder och slagsmål, se till ordningen i hamnarna, hålla kontakt med lokalbefolkningen och försöka synas ute så mycket som möjligt, i preventivt syfte.
- Man har pratat från ledningshåll att ställa vår verksamhet mot andra verksamheter inom polisen, säger Peder Thorell som har förståelse för att man gör det, att man måste fundera över prioriteringar.
- Men personligen tycker jag att tre gubbar som är borta under sommarhalvåret näppeligen kan spela någon roll.
Just nu är en av de tre sjöpolistjänsterna vakant eftersom en av poliserna fått jobb på annat håll. Leasingkontraktet på båten går ut 2006. Förra året förkortades perioden som sjöpoliserna skulle vara ute i östgötaskärgården med en månad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!