Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem ska betala för säkerheten?

Så kallade TMA-bilar fungerar som skydd under vägarbeten, trafikolyckor och bärgningar. Tanken är god, men reglerna kring vem som ska betala för skyddet är oklara. Svevia bjöd tillsammans med Trafikverket och Arbetsmiljöverket in till ett seminarium för att belysa problemet.

NORRKÖPING2012-05-12 13:18

Vägarbetare och andra som jobbar i trafiken är väldigt utsatta och ordentliga skyddsåtgärder är en viktig del i att få ner antalet olyckor.

- Det är så många som kör bil trötta eller påverkade, en av tio bilister på vägarna är inte i skick att köra, säger Hans Westerberg, platschef på Svevia.

Otydliga regler

Alla parter tycker att TMA-bilarna är bra, men rutinerna kring vem som ska betala och i vilka fall de behövs är oklara. Hans Westerberg efterfrågar tydligare regler.

- Det är en myndighetsfråga. Vi som entreprenör ska inte behöva ta smällen, säger han.

Även assistanskåren tycker att direktiven är oklara. Det optimala är att alltid ha en TMA-bil om man ska bärga ett fordon på motorvägen, men i praktiken är det ofta för dyrt och tar för lång tid för att det ska vara hållbart. Över 900 kronor i timmen extra blir kostnaden för bärgning av en personbil.

Ett test gjordes i Stockholm där bärgningar av fordon på en viss vägsträcka var tvungna att ha en TMA-bil under arbetet. Det slutade med att bärgningsbilar fick vänta flera timmar i minusgrader.

- Tanken är god, men i praktiken är det svårt att få det att fungera, säger Olle Karlsson som jobbar inom assistanskåren.

Ständigt problem

Bo Nordin är chef för trafikpolisen i Norrköping. Han håller med om att skydd behövs, särskilt under stora olycksarbeten på motorvägen, men att reglerna kring det hela är otydliga.

- Det här är ett ständigt problem. Vi hade en situation på E4:an för inte så länge sedan där vi begärde en TMA-bil, men det kom aldrig ut någon, säger han.

TMA-bilarTruck Mounted Attenuator, eller kuddbil, används under vägarbeten och trafikolyckor. Dels fungerar de i förebyggande syfte med lampor, hastighetsskyltar och markeringar. Dels har de en konstruktion längst bak som är till för att dämpa smällen vid en krock. Vissa modeller klarar av att förhindra dödsfall om en långtradare krockar i motorvägshastigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om