Vattenverk läggs ned - Glan träder in
NORRKÖPINGSkärblacka och stora delar av Vikbolandet ska få vatten från Norrköping och Glan. Vattenverket och reningsverket i Skärblacka och vattenverken i Tåby, Kuddby och Östra Husby på Vikbolandet läggs ner. I stället dras överföringsledningar från Borgs vattenverk.
Borgs vattenverk med Glan som vattentäkt och Slottshagen som reningsverk är de störst anläggningarna.
- Vi kommer att minska från 13 till nio vattenverk.
Små vattenverk där det finns problem och som kräver stora investeringar tas bort och ersätts med överföringsledningar från Borgs vattenverk.
Skärblacka vattenverk, som tar vatten från Motala ström, försvinner, liksom reningsverket, som har haft problem med riktvärdena under många år, till stor del beroende på Arla i Kimstad. Även utan Arla är det problem.
<b>Hårda miljökrav</b>
Miljökraven från länsstyrelsen är hårda, och i Skärblacka är det framför allt gränserna för fosfor man har svårt att klara. En viktig miljöaspekt är att belastningen på Glan från Skärblacka reningsverk upphör, säger Per Lindmark.
Två 15 km långa ledningar dras från Norrköping till Skärblacka, en för dricksvatten från Borgs vattenverk och en för avloppsvatten in till Slottshagen. 39 milj kr kostar investeringen som ska vara klar 2005. En rad arkeologiska hänsyn måste tas, inte minst över Himmelstalund.
På Vikbolandet finns idag fem vatten- och avloppsverk, i Tåby, Kuddby, Östra Husby, Kättinge och Arkösund. Vattentillgången i de lokala grundvattentäkterna är begränsad och i Arkösund har man problem med salt havsvatten som finns i berggrunden.
Vattenverken i Tåby, Kuddby och Östra Husby läggs ner och ersätts av en överföringsledning från Navestad till Mauritzberg för 28 milj kr. Etableringen av golfbana och fritidshus vid Mauritzberg, en blivande storkonsument av vatten, har bidragit till beslutet. Projektering påbörjas under hösten och 2005 ska allt vara klart. Det finns möjlighet att i framtiden bygga ut ledningen till Arkösund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!