Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vart tredje personrån kan vara påhittat

NORRKÖPING
Ensamma män under 35 år som på väg hem från krogen blir rånade på mobiltelefon och kontanter av flera okända män. Det är den vanligaste typen av personrån i Norrköping. Polisen i Norrköping misstänker att en tredjedel av de personrån som anmäls är en bluff, för att få ut pengar från försäkringsbolagen.

Norrköping2002-04-23 00:00
NORRKÖPING
I Norrköping är brottsligheten större än i Linköping. Här sker i genomsnitt ett rån om dagen.
Och det är just yngre män, på väg hem från krogen, som oftast anmäler att de blivit stoppade av flera okända män som håller fast dem, hotar dem och tar deras mobiltelefon och kontanter.
Senast i lördags, vid midnatt, blev en 20-åring överfallen vid Värmekyrkan av tre okända män i 20-årsåldern, som frågade efter en mobiltelefon. 20-åringen, som sa att han inte hade någon, blev knäad och fick ett knytnävsslag, innan gärningsmännen försvann tomhänta från platsen.

<b>När krogarna stänger</b>
Vid fyratiden på lördagsmorgonen blev en 18-åring rånad på sin mobiltelefon i centrala Norrköping, av tre killar i 20-årsåldern.
Den här typen av rån sker just när krogarna stänger och det är stökigt på stan, med misshandel och annat, säger Kjell Svensson, chef för kriminalpolisen i Norrköping. Polisen är då ofta upptagen och har inte möjlighet att vara på plats överallt. Berusade personer är lätta offer. Personrån av det här slaget är också vanliga i storstäder som Stockholm och Malmö.

<b>Försäkringsbluff?</b>
Samtidigt misstänker polisen att en del av de personrån som anmäls i Norrköping är bluff, för att få ut pengar från försäkringsbolagen, för bl a borttappade mobiltelefoner. Så många som en tredjedel av de anmälda personrånen kan vara försäkringsbedrägerier, menar Kjell Svensson.
- Vi har definitivt en högre brottslighet här än i Linköping. Men det är inte hela sanningen. En del av rånen är fingerade, kanske 30 procent, säger Kjell Svensson.
- När de anmäls en månad efteråt blir man lite misstänksam, säger han.
Påhittade rån medför arbete till ingen nytta för polisen. Kjell Svensson tycker också synd om dem som faktiskt utsätts för rån.
- Risken är att vi inte tar dem på allvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om