Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varför blåser det?

NORRKÖPING2012-02-22 11:38

I skrivande stund (onsdag förmiddag) varnas för att kommande natt (natten till torsdag) kan bli rejält blåsig med mycket hårda vindbyar över stora delar av södra Sverige. Längs kusterna på Gotland finns det under torsdag morgon även risk för stormbyar. Orsaken till detta blåsväder är ett djupt lågtryck som letar sig in över landet från Atlanten. Naturen strävar alltid efter jämnvikt och därför kommer den omgivande luften att strömma mot lågtrycket för att jämna ut tryckskillnaden. Det är alltså skillnaden i lufttrycket som får luften att röra på sig och ju större tryckskillnaden är desto kraftigare blir vinden. Tänk dig att du blåser upp en ballong. Lufttrycket blir högre i ballongen än utanför. När du släpper ut luften uppstår en vind i mynningen orsakad av tryckkraften. Jordatmosfären fungerar på nästan samma sätt men det är inte så enkelt att luften blåser direkt från ett område med högre tryck till lägre. Genom inverkan från jordens rotation (corioliseffekten) blir vinden efterhand nästan vinkelrätt mot den riktning trycket faller mest. På norra halvklotet blåser det därför medurs runt ett högtryck och moturs runt ett lågtryck. Om du står med vinden i ryggen så har du alltså lågtryck till vänster och högtryck till höger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om